Skip to main content

Πορτογαλία: Επταήμερη απεργία των πληρωμάτων καμπίνας

REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

1.316 πτήσεις ακυρώθηκαν σύμφωνα με την αεροπορική TAP Air Portugal

Σε επταήμερη απεργία θα προχωρήσουν τα πληρώματα καμπίνας των αεροσκαφών της TAP Air Portugal, διεκδικώντας να μην περικοπούν οι μισθοί τους. Η απεργία αυτή έχει προκαλέσει την ακύρωση 1.316 πτήσεων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Υπέρ της απεργίας τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των πληρωμάτων καμπίνας της αεροπορικής, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί μια 48ωρη απεργία τον Δεκέμβριο που είχε προκαλέσει τότε την ακύρωση 360 πτήσεων και απώλειες 8 εκατ. ευρώ για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας.

Η διοίκηση της TAP Air Portugal αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «λυπάται βαθύτατα για την απόφαση (…) και τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει». Επισημαίνει ότι η ακύρωση 1.316 πτήσεων θα επηρεάσει 156.000 ταξιδιώτες, εκτιμώντας πως οι απώλειες θα ανέλθουν σε περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ.

Η αεροπορική εταιρία, της οποίας η εκ νέου ιδιωτικοποίηση προκαλεί το ενδιαφέρον του ομίλου Air France-KLM, αντιμετωπίζει δυσκολίες που αυξήθηκαν με την πανδημία της Covid-19.

Εθνικοποιήθηκε εκ νέου πλήρως το 2020, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που επέβαλαν οι Βρυξέλλες. Ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το σχέδιο διάσωσης της TAP Air Portugal προέβλεπε μεταξύ άλλων, μείωση του εργατικού της δυναμικού, περικοπές μισθών, ακόμη και μείωση του στόλου της.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η TAP Air Portugal ήταν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης σε σχέση με την αποχώρηση της Αλεξάντρα Ρέις, μέλους του διοικητικού συμβουλίου, που εγκατέλειψε τον περασμένο Φεβρουάριο τον όμιλο, την εποχή που τελούσε υπό πλήρη αναδιάρθρωση, λαμβάνοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ.

Η Ρέις που διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών μετά το τέλος των καθηκόντων της στην αεροπορική εταιρία TAP, υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή της κατόπιν αιτήματος του υπουργού Οικονομικών.

Μετά την αποχώρηση αυτή, ακολούθησε σειρά παραιτήσεων στους κόλπους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με σημαντικότερες αυτές του υπουργού Υποδομών, αρμόδιου για την TAP Air Portugal, Πέδρο Νούνο Σάντος, και του υφυπουργού του, Ούγκο Σάντος Μέντες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP