Skip to main content

«Μάχη» απέναντι στην ακροδεξιά θέλει να δώσει ο Λούλα

REUTERS/Rodrigo Antunes/File Photo

«Δεν έχω δει ποτέ τη Βραζιλία να καταλαμβάνεται από τέτοιο μίσος», σημείωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αναφερόμενος στο «τέρας της ακροδεξιάς»

Στο τέλος του «τέρατος της ακροδεξιάς» αναφέρθηκε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας, με την ελπίδα ότι αυτό θα αφανιστεί απ’ όλο τον κόσμο.

«Η άνοδος μιας φανατικής ακροδεξιάς που απεχθάνεται οτιδήποτε διαφορετικό, είναι ένα τέρας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να σκοτώσουμε», είπε ο κεντροαριστερός Λούλα. «Δεν έχω δει ποτέ τη Βραζιλία να καταλαμβάνεται από τέτοιο μίσος», τόνισε απευθυνόμενος σε πρυτάνεις πανεπιστημίων στη διάρκεια εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια. «Δεν αφορά όμως μόνο τη Βραζιλία», συνέχισε και επικαλέστηκε ως παραδείγματα τις «ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ», την Ουγγαρία και την Ιταλία.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, θα βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο Σολτς θα επισκεφτεί την Βραζιλία στις 30 Ιανουαρίου. Αντίστοιχη συζήτηση επιδιώκει ο Λούλα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo News, ο Λούλα αναφέρθηκε στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν την 8η Ιανουαρίου υποστηρικτές του Μπολσονάρου στο προεδρικό μέγαρο, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η απόφαση (του Μπολσονάρου) να μείνει σιωπηλός μετά τις εκλογές, να ταξιδέψει στο Μαϊάμι σαν να απέφευγε κάτι και να μην πει τίποτα ακόμη και μετά από όσα συνέβησαν, μου έδωσε την εντύπωση ότι γνώριζε τα πάντα και ότι είχε σχέση με όλα αυτά», υποστήριξε ο βραζιλιάνος πρόεδρος. «Μπορεί ο Μπολσονάρου να ήλπιζε πως θα επέστρεφε στη Βραζιλία έπειτα από ένα ένδοξο πραξικόπημα», είπε ο Λούλα και συμπλήρωσε πως «εάν αποδειχθεί η εμπλοκή του (στις ταραχές), θα πρέπει να τιμωρηθεί».

Σημειώνεται ότι ο ακροδεξιός Μπολσονάρου έχει αρνηθεί πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στην Μπραζίλια, εκφράζοντας τη θλίψη του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP