Skip to main content

«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν είναι ακόμη ζωντανός» λέει ο Ζελένσκι

REUTERS/Arnd Wiegmann

Τι ανέφερε κατά την σημερινή διαδικτυακή ομιλία του στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Θέμα του αν είναι ζωντανός ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής ομιλίας του στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως δήλωσε ότι δεν είναι «απολύτως βέβαιος» ότι ο Πούτιν είναι ακόμη ζωντανός και λαμβάνει αποφάσεις.

«Δεν καταλαβαίνω ακριβώς σε ποιον να μιλήσω και για ποιο θέμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος μερικές φορές εμφανίζεται με φόντο ” chroma key” είναι πραγματικά αυτός», απάντησε ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το chroma key στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, είναι μια τεχνική οπτικών εφέ που χρησιμοποιείται για την αλλαγή του φόντου στο θέμα ενός βίντεο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν τη χρησιμοποιεί για τις τηλεοπτικές δημόσιες υποχρεώσεις του, ώστε  να φαίνεται ότι επισκέπτεται μέρη, ενώ στην πραγματικότητα παραμένει σε ασφαλές μέρος.

Η απάντηση Πεσκόφ

Ο Πούτιν ζει και θα ζει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας  στον  Ουκρανό Πρόεδρο, μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

«Είναι σαφές ότι τόσο η Ρωσία όσο και ο Πούτιν είναι και για τη σημερινή Ουκρανία και για τον Ζελένσκι ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι σαφές ότι ο κ. Ζελένσκι θα προτιμούσε να μην υπάρχουν ούτε Ρωσία ούτε Πούτιν»  είπε ο Πεσκόφ , κληθείς από το Tass να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ουκρανού ηγέτη.

Ο Πεσκόφ είπε ότι όσο πιο γρήγορα το Κίεβο δείξει προθυμία να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Μόσχας, τόσο πιο γρήγορα θα τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Μην διστάζετε να στείλετε οπλισμό»

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία έκανε τα πάντα για να απελευθερώσει τα εδάφη της μέσω της διπλωματίας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Παράλληλα  κάλεσε επανειλημμένα τους δυτικούς εταίρους να παράσχουν στη χώρα περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό-την ώρα που ο Γερμανός πρόεδρος Όλαφ Σολτς παραμένει διστακτικός– προσθέτοντας ότι η ουκρανική αεράμυνα παραμένει   αδύναμο σημείο την ώρα που πιθανολογείται νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

“Υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζεται να διστάζουμε δήλωσε ο Ζελένσκι.