Skip to main content

Σαρλ Μισέλ: Είναι η ώρα, για τανκς στην Ουκρανία

 Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν τον Σολτς να στείλει Leopard 2 στο Κίεβο

Στρασβούργο, Ανταπόκριση 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Miσέλ τάχθηκε υπέρ του της προμήθειας στην Ουκρανία τανκς για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

«Για σχεδόν ένα χρόνο, η Ρωσία ακολουθεί μια στρατηγική καταστροφής, μια στρατηγική τρόμου, προσπαθώντας να υποτάξει τον ουκρανικό λαό μέσω βομβαρδισμών», είπε. «Αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται».

«Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς για όσο χρειαστεί. Τώρα είναι η ώρα, χρειάζονται επειγόντως περισσότερο εξοπλισμό και προσωπικά είμαι υπέρ της προμήθειας τανκς στην Ουκρανία», πρόσθεσε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παρόλο που ως τώρα η Δύση είχε αρνηθεί να παραδώσει βαριά άρματα μάχης στο Κίεβο υπό τον φόβο ότι η προμήθεια αυτού του τύπου εξοπλισμού θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με τη Μόσχα, ο πολλαπλασιασμός των ρωσικών επιδρομών το τελευταίο διάστημα έπεισε αρκετούς από αυτούς να αλλάξουν την προσέγγισή τους.

Άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε σήμερα ισχυρότερη απάντηση απέναντι στις «ρωσικές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Και επίσης η ΕΕ κάλεσε σε αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου «του φονικού εξοπλισμού και ιδίως των βαρέων όπλων».

Οι ευρωβουλευτές στην ετήσια έκθεσή τους για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 407 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 142 αποχές, κάλεσαν τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.  Τονίζουν επίσης ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και χρειάζεται επειγόντως στρατιωτική βοήθεια και βαρύ οπλισμό για να κερδίσει τον πόλεμο».