Skip to main content

«Φουντώνουν» οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία – Συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί

REUTERS/Peter Nicholls

Μισθολογικές αυξήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%.

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώνοντας την διαμαρτυρία τους με τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και άλλους, σε έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συνδικάτο (NEU) δήλωσε ότι η πρώτη απεργία θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία 100.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα πρόκειται να απεργήσουν σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη ημέρα συντονισμένης απεργίας στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες.

Συνολικά, 23.400 σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία θα επηρεαστούν από τις εκπαιδευτικές απεργίες. Οι εκπαιδευτικοί στη Σκωτία έχουν ήδη πραγματοποιήσει απεργίες που έχουν κλείσει πολλά σχολεία.

Η Σούνακ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να προσπαθήσει να επιλύσει τις μισθολογικές διαφορές με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους μετά από μήνες απεργιών που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση.

Με αίτημα για αύξηση των μισθών

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, οι εργαζόμενοι από πολλούς τομείς απαιτούν υψηλότερους μισθούς.

Το NEU, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συνδικάτο της Βρετανίας, με περίπου 500.000 μέλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε προσφέρει στα μέλη του αύξηση μισθών κατά 5%, η οποία, όπως λέει, ισοδυναμεί με μείωση μισθών. Οι χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών έχουν ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, δήλωσε το συνδικάτο.

“Δεν πρόκειται για αύξηση μισθών, αλλά για διόρθωση ιστορικών περικοπών μισθών σε πραγματικές συνθήκες”, ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι γενικοί γραμματείς του NEU Mary Bousted και Kevin Courtney.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες αυξήσεις μισθών και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση στους μισθούς θα επιδείνωνε το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan δήλωσε ότι ήταν “βαθιά απογοητευτικό” το γεγονός ότι το NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας.

“Οι συνομιλίες με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες συνεχίζονται και οποιαδήποτε απεργία από ένα συνδικάτο θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την ευημερία των μαθητών”, ανέφερε σε δήλωσή της.

Περίπου το 90% των εκπαιδευτικών του NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας στην Αγγλία με ποσοστό συμμετοχής 53%, δήλωσε το συνδικάτο, καλύπτοντας το νόμιμο όριο συμμετοχής για να προχωρήσει η δράση. Στην Ουαλία, το 92% ψήφισε ναι στην ανάληψη δράσης, σε ποσοστό συμμετοχής 58%.

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία πραγματοποίησαν τελευταία φορά απεργία το 2016, αλλά η πλειονότητα των σχολείων παρέμεινε ανοιχτή. Μια μεγαλύτερης κλίμακας απεργία των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το 2008.

Οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν επί επτά ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν και κάθε μεμονωμένο σχολείο θα επηρεαστεί μόνο από τέσσερις από αυτές, δήλωσε το συνδικάτο.

Πηγή: Reuters