Skip to main content

Κοινές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας- Ανησυχία στο Κίεβο για νέα επίθεση

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκινούν την Δευτέρα κοινές αεροπορικές ασκήσεις, η διεξαγωγή των οποίων έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Κίεβο και τη Δύση ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την χώρα- σύμμαχό της για να εξαπολύσει νέα χερσαία επίθεση στην Ουκρανία.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι οι κοινές ασκήσεις σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν «δυνητικούς αντιπάλους από κλιμάκωση και προκλήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μινσκ που έκανε λόγο για ασκήσεις αμυντικού χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες στρατιωτικές ασκήσεις, τόσο μόνο των δυνάμεών της όσο και από κοινού με τη Ρωσία.

Ανεπίσημα στρατιωτικά κανάλια στο Telegram έχουν αναφέρει την κίνηση μιας σειράς μαχητικών, ελικοπτέρων και στρατιωτικών μεταγωγικών αεροπλάνων που φτάνουν στη Λευκορωσία από την αρχή του έτους. Μόνο την Κυριακή εντοπίστηκαν οκτώ μαχητικά και τέσσερα αεροσκάφη cargo.

Η Ουκρανία προειδοποιεί συνεχώς για πιθανές επιθέσεις από τη Λευκορωσία, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συγκεντρώσει δυνάμεις στο έδαφος του Λευκορώσου συμμάχου της πριν επιτεθεί στα βορειοδυτικά ή ακόμα και να προσπαθήσει να τις οδηγήσει προς το Κίεβο όπως έπραξε όταν εισέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο.

naftemporiki.gr