Skip to main content

Η Βρετανία θα στείλει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία

wikimedia commons/Graeme Main

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα παράσχει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Προηγουμένως δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Βρετανία βρισκόταν σε συζητήσεις με την Ουκρανία για να παραδώσει τα Challengers, το κύριο άρμα μάχης του βρετανικού στρατού, για να βοηθήσει τη χώρα να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «σκιαγράφησε την επιδίωξη του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνει την υποστήριξη στην Ουκρανία».

Ο Σούνακ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Challenger 2 μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πυροβολικού.

Σύμφωνα με Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στις πρόσφατες ουκρανικές νίκες «που ωθούν τα ρωσικά στρατεύματα πίσω και επιδεινώνουν τα στρατιωτικά και ηθικά τους ζητήματα», καθώς και στην «ανάγκη να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή με επιτάχυνση της παγκόσμιας στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης».

«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Ζελένσκι καλωσόρισαν άλλες διεθνείς δεσμεύσεις σε αυτό το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της Πολωνίας να παράσχει μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σούνακ. «Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και ολόκληρη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα εργαστούν εντατικά με τους διεθνείς εταίρους για να παράσχουν γρήγορα το είδος της υποστήριξης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προωθήσει την πλεονεκτική της θέση, να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη».

Μετά την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγραψε στο Twitter για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.