Skip to main content

ΗΠΑ: «Κατεστραμμένο αρχείο» προκάλεσε το κομφούζιο με τις πτήσεις

REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Τα τεχνικά προβλήματα σηματοδότησαν την πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες που πτήσεις σε όλες τις ΗΠΑ καθηλώθηκαν.

Οι πτητικές λειτουργίες των ΗΠΑ επανήλθαν στο κανονικό τους επίπεδο, μετά από μια τεχνική βλάβη που ανέστειλε τα αεροπορικά ταξίδια την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι πρώτες έρευνες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) δείχνουν ότι η δυσλειτουργία προκλήθηκε από «κατεστραμμένο αρχείο βάσης δεδομένων».

Περισσότερες από 11.000 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ είχαν καθυστερήσει και τουλάχιστον 1.300 ακυρώθηκαν. «Δεν βλέπουμε ασυνήθιστες καθυστερήσεις σήμερα το πρωί», δήλωσε η FAA.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Delta Airlines, United Airlines, American Airlines Group Inc και Southwest Airlines, ανακοίνωσαν ότι αναμένουν κανονική λειτουργία την Πέμπτη. Ο ιστότοπος παρακολούθησης της αεροπορίας FlightAware δήλωσε ότι υπήρξαν 1.154 καθυστερήσεις και 103 ακυρώσεις πτήσεων την Πέμπτη, κάτι που είναι παρόμοιο με άλλες πρόσφατες ημέρες πριν από τη στάση εδάφους της Τετάρτης.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα κατεστραμμένο αρχείο προκάλεσε το πρόβλημα, επηρεάζοντας τόσο το πρωτεύον όσο και το εφεδρικό σύστημα του συστήματος ειδοποίησης αεροπορικών αποστολών της FAA, ή NOTAM. Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να διερευνούν το ζήτημα, δήλωσαν.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίθεση στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η FAA. Τα τεχνικά προβλήματα σηματοδότησαν την πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες που πτήσεις σε όλες τις ΗΠΑ καθηλώθηκαν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν τη βασική αιτία του προβλήματος.

Πηγή: BBC