Skip to main content

Wagner: Έχει καταληφθεί το Σολεντάρ-Διαψεύδει ο Ζελένσκι

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Ο επικεφαλής της Wagner σημείωσε ότι ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών - Τι σηματοδοτεί για τη Ρωσία το Σολεντάρ

«Στην απελευθέρωση» της πόλης Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία επιμένει η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner. Παράλληλα, ο επικεφαλής της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει λόγο για περίπου 500 νεκρούς Ουκρανούς στις μάχες που προηγήθηκαν στην πόλη.

«Θέλω να επιβεβαιώσω την πλήρη απελευθέρωση και εκκαθάριση της περιοχής του Σολεντάρ από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού… Οι ουκρανικές δυνάμεις που αρνήθηκαν να παραδοθούν, εξολοθρεύτηκαν» δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Σημείωσε μάλιστα ότι ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα Ουκρανών στρατιωτών.

Διαψεύδει ο Ζελένσκι

REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Σε κατηγορηματική διάψευση των παραπάνω προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή του Σολεντάρ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

«Το κράτος-τρομοκράτης και οι προπαγανδιστές του επιχειρούν να παραπλανήσουν, υποστηρίζοντας ότι τμήμα της πόλης μας, του Σολεντάρ, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται. Το μέτωπο του Ντονέτσκ κρατάει γερά», διεμήνυσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά την προσπάθειά τους να καταλάβουν την πόλη Σολεντάρ και να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων.

Γιατί είναι σημαντικό για τη Ρωσία το Σολεντάρ

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταλάβουν όντως την πόλη, αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη νίκη της Μόσχας στο Ντονμπάς εδώ και μήνες – ενδεχομένως προσφέροντας στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κάποια ευχάριστα νέα μετά από μια σειρά ηττών στο πεδίο της μάχης από το περασμένο καλοκαίρι.

Η σημασία του Σολεντάρ από στρατιωτική άποψη είναι ελάχιστη. Ωστόσο, η κατάληψή του θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις, και ιδίως στη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ, να στρέψουν την προσοχή τους στο κοντινό Μπαχμούτ, το οποίο αποτελεί στόχο από το καλοκαίρι.

Η πόλη Σολεντάρ στο Ντονέτσκ αποτελεί στόχο των ρωσικών δυνάμεων από τον περασμένο Μάιο. Με έναν προπολεμικό πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων, έχει μικρή στρατηγική αξία από μόνη της, αλλά αποτελεί ένα σημείο πορείας για την επιθετική πορεία των Ρώσων προς τα δυτικά. Η Μόσχα παλεύει εδώ και μήνες να επιτεθεί στο Μπαχμούτ από τα ανατολικά, αλλά αν καταλάβει το Σολεντάρ, η Μόσχα θα μπορέσει τουλάχιστον να προσεγγίσει την πόλη από διαφορετικό δρόμο.

Η κατάληψη του Soledar, παρά την κατεστραμμένη πλέον κατάστασή του, θα αποτελούσε επομένως σπάνια πρόοδο. Αλλά θα ήταν μάλλον συμβολική παρά ουσιαστική. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε ότι ο έλεγχος του Soledar «δεν θα επιτρέψει απαραίτητα στις ρωσικές δυνάμεις να ασκήσουν έλεγχο επί των κρίσιμων ουκρανικών χερσαίων γραμμών επικοινωνίας προς το Μπαχμούτ», το μεγαλύτερο έπαθλο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, dpa, CNN