Skip to main content

Ανησυχία ΟΗΕ για την επισιτιστική ανασφάλεια στο Σαχέλ

«Η επισιτιστική κρίση που πλήττει το Σαχέλ επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις στο σιτάρι και τα λιπάσματα, οι οποίες προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την σοβαρή επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας στο Σαχέλ, την στιγμή που εντείνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 5 εκατ. επιπλέον άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή μέσα σε έξι μήνες.

«Η επισιτιστική κρίση που πλήττει το Σαχέλ επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις στο σιτάρι και τα λιπάσματα, οι οποίες προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την περιφερειακή ανασφάλεια και τις – ολοένα και βαρύτερες – συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Γενικότερα, η ανθρωπιστική κατάσταση «κυρίως στο κέντρο του Σαχέλ, παρέμεινε καταστροφική, καθώς επιτάθηκε από την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας όπως και από καταστροφές λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, των πλημμυρών και της μόλυνσης του νερού», υπογραμμίζει η έκθεση εκφράζοντας ανησυχία για την “περιορισμένη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια” λόγω της κατάστασης ασφαλείας, που στερεί από τους ευάλωτους τη «ζωτικής σημασίας βοήθεια».

Παράλληλα με την ανθρωπιστική κατάσταση, οι συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή επίσης “συνέχισαν να επιδεινώνονται” κυρίως στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί.

«Το κέντρο του Σαχέλ συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με πολυδιάστατα προβλήματα, προκλήσεις ασφαλείας και ανθρωπιστικές σε πρωτοφανή επίπεδα, σε μια κοινωνικοπολιτική αστάθεια, που επιβαρύνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μια επιδεινούμενη επισιτιστική ανασφάλεια λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η Τζιοβάνιε Μπίχα, αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP