Skip to main content

Βραζιλία: Ο πρώην επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας κατηγορείται για σαμποτάζ

REUTERS/Antonio Cascio

Την Τρίτη, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δημόσιας ασφάλειας κατηγόρησε τον Τόρες για «οργανωμένη επιχείρηση σαμποτάζ».

Ο πρώην επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας της Μπραζίλια κατηγορείται ότι «σαμποτάρισε» τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και απέτυχε να σταματήσει τις ταραχές της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Ο Άντερσον Τόρες απομακρύνθηκε από το πόστο του μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Την Τρίτη κατηγορήθηκε ότι άφησε τις δυνάμεις ασφαλείας χωρίς ηγεσία. Ο Τόρες αρνήθηκε ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στις ταραχές.

Οι ταραχές σημειώθηκαν μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ευρέως γνωστού ως Λούλα. Οι δραματικές σκηνές έδειξαν χιλιάδες διαδηλωτές, μερικούς ντυμένούς με κίτρινες ποδοσφαιρικές φανέλες της Βραζιλίας και ανεμίζοντας σημαίες, να καταλαμβάνουν την αστυνομία και να λεηλατούν την καρδιά του βραζιλιάνικου κράτους. Την Τρίτη, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δημόσιας ασφάλειας κατηγόρησε τον κ. Τόρες για «οργανωμένη επιχείρηση σαμποτάζ».

Ο Ricardo Cappelli, ο οποίος έχει διοριστεί να διευθύνει την ασφάλεια στη Μπραζίλια, δήλωσε ότι υπήρξε «έλλειψη εντολών» από τον κ. Torres πριν από την εισβολή στα κυβερνητικά κτίρια.

Η ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου ήταν «μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Cappelli στο CNN. Αυτό που άλλαξε πριν από την Κυριακή ήταν ότι, στις 2 Ιανουαρίου, «ο Άντερσον Τόρες ανέλαβε ως υπεύθυνος ασφαλείας, απέλυσε ολόκληρη τη διοίκηση και ταξίδεψε», είπε.

«Αν αυτό δεν είναι σαμποτάζ, δεν ξέρω τι είναι», πρόσθεσε ο κ. Cappelli.

Ο Torres δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα για τις «παράλογες υποθέσεις» ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στις ταραχές. Είπε ότι οι σκηνές, οι οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια των οικογενειακών του διακοπών, ήταν θλιβερές και δήλωσε ότι ήταν «η πιο πικρή μέρα» της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής.

Ο Λούλα κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι «παραμέλησαν» το καθήκον τους, επειδή δεν σταμάτησαν τις «τρομοκρατικές ενέργειες» στη Μπραζίλια.

Ο Τόρες, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Μπολσονάρου, απολύθηκε από το ρόλο του ως υπεύθυνος για τη δημόσια ασφάλεια την Κυριακή από τον κυβερνήτη της Μπραζίλια Ibaneis Rocha. Ο ίδιος ο κ. Rocha απομακρύνθηκε αργότερα από τη θέση του για 90 ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον κ. Τόρες «και όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς που ευθύνονται για πράξεις και παραλείψεις» που οδήγησαν στις ταραχές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC