Skip to main content

Περού: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε επεισόδια εν μέσω πολιτικής κρίσης

REUTERS/Hugo Courotto

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της Χουλιάκα, η οποία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων

Συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ξέσπασαν χθες στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού (σ.σ. ανεξάρτητη αρχή, αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) – να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, στην περιφέρεια Πούνο, η οποία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των ταραχών μετά την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο πολλά θύματα χτυπήθηκαν από σφαίρες. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Είχαν ήδη αποπειραθεί να το καταλάβουν το Σάββατο.

«Πάνω από 9.000 άνθρωποι πλησίασαν το αεροδρόμιο» και «περίπου 2.000 εξ αυτών εξαπέλυσαν ανελέητη επίθεση εναντίον της αστυνομίας και των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα», είπε στον Τύπο ο Περουβιανός πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο» σχέδιο και για «ακραία κατάσταση».

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον δύο από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν έφηβοι, ενώ άλλοι τουλάχιστον 38 τραυματίες έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου εκδηλώθηκε η νέα θεσμική και πολιτική κρίση στο Περού τον Δεκέμβριο. Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, που χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο λένε αντίθετα πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.

Ζητούν ακόμη να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευστεί με απόφαση του Κογκρέσου – θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026 -, καθώς και να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters