Skip to main content

Ιράν: Τρεις ακόμη διαδηλωτές καταδικάζονται σε θάνατο εν μέσω διεθνών επικρίσεων

WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε τη Δευτέρα το μήνυμα ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να μαλακώσει τη θέση του.

Η δικαιοσύνη του Ιράν καταδίκασε σε θάνατο τρεις ακόμη αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με την κατηγορία της “διεξαγωγής πολέμου κατά του Θεού”, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, αψηφώντας την αυξανόμενη διεθνή κριτική για την άγρια καταστολή των διαδηλωτών.

Το Ιράν απαγχόνισε άλλους δύο άνδρες το Σάββατο, έναν από αυτούς πρωταθλητή καράτε με πολλούς εθνικούς τίτλους, στην προσπάθειά του να πατάξει τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που άρχισε να προχωρά σε εκτελέσεις εντός εβδομάδων από τις συλλήψεις.

Το Mizan ανέφερε ότι ο Saleh Mirhashemi, ο Majid Kazemi και ο Saeid Yaghoubi, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί επειδή φέρονται να σκότωσαν μέλη της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην κεντρική πόλη Isfahan, θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση κατά των ετυμηγοριών τους.

Οι δυνάμεις Basij, που συνδέονται με τους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της κρατικής καταστολής των ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών του Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη Δευτέρα το Ιράν για τη χρήση της θανατικής ποινής σε διαδηλωτές που ζητούσαν μεγαλύτερο σεβασμό στις γυναίκες.

“Το δικαίωμα στη ζωή απειλείται επίσης σε εκείνα τα μέρη όπου συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Ιράν, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που απαίτησαν μεγαλύτερο σεβασμό στην αξιοπρέπεια των γυναικών”, δήλωσε ο Φραγκίσκος.

Παρά τις εκτελέσεις οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε τη Δευτέρα το μήνυμα ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να μαλακώσει τη θέση του, λέγοντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι όσοι “βάζουν φωτιά σε δημόσιους χώρους έχουν διαπράξει προδοσία χωρίς καμία αμφιβολία”. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν, η προδοσία τιμωρείται με θάνατο.

Οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων βλέπουν τις εκτελέσεις, τις συλλήψεις και τις σκληρές ποινές κατά των διαδηλωτών από το κληρικό κατεστημένο ως μια προσπάθεια εκφοβισμού των διαδηλωτών και να προκαλέσουν αρκετό φόβο στον πληθυσμό ώστε να τερματιστούν οι αναταραχές.

Παρά το γεγονός ότι το κατεστημένο εντείνει την καταστολή, οι διαδηλώσεις μικρής κλίμακας συνεχίζονται στην Τεχεράνη, το Ισφαχάν και αρκετές άλλες πόλεις.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ιρανικές αρχές επιδιώκουν τη θανατική ποινή για τουλάχιστον 26 άλλους σε αυτό που αποκάλεσε “εικονικές δίκες σχεδιασμένες για τον εκφοβισμό των διαδηλωτών”.

Πηγή: Reuters