Skip to main content

Κίνα: Αναστολή λογαριασμών στα social media λόγω επικρίσεων κατά της υγειονομικής πολιτικής

REUTERS/Tingshu Wang

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo δήλωσε ότι αντιμετώπισε 12.854 παραβιάσεις.

Η Κίνα ανέστειλε ή έκλεισε τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερων από 1.000 επικριτών των πολιτικών της κυβέρνησης σχετικά με την εξάπλωση του COVID-19, καθώς η χώρα προχωρά σε περαιτέρω άνοιγμα.

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo δήλωσε ότι αντιμετώπισε 12.854 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε εμπειρογνώμονες, μελετητές και ιατρικό προσωπικό, και εξέδωσε προσωρινές ή μόνιμες απαγορεύσεις σε 1.120 λογαριασμούς.

Το κυβερνών κόμμα είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ιατρική κοινότητα για να δικαιολογήσει τα σκληρά λουκέτα, τα μέτρα καραντίνας και τις μαζικές εξετάσεις, τα οποία σχεδόν όλα εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε αύξηση των νέων κρουσμάτων που έχουν φτάσει στα όριά τους τους ιατρικούς πόρους. Το κόμμα δεν επιτρέπει καμία άμεση κριτική και επιβάλλει αυστηρά όρια στην ελευθερία του λόγου.

Η εταιρεία “θα συνεχίσει να αυξάνει την έρευνα και τον καθαρισμό όλων των ειδών παράνομου περιεχομένου και θα δημιουργήσει ένα αρμονικό και φιλικό περιβάλλον κοινότητας για την πλειοψηφία των χρηστών”, ανέφερε η Sina Weibo σε ανακοίνωση με ημερομηνία Πέμπτη.

Η κριτική έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αορίστου χρόνου που είδαν τους ανθρώπους να περιορίζονται στα σπίτια τους για εβδομάδες, μερικές φορές χωρίς επαρκή τροφή ή ιατρική περίθαλψη. Ο θυμός εκτονώθηκε επίσης για την απαίτηση ότι οποιοσδήποτε που ενδεχομένως βρέθηκε θετικός ή είχε έρθει σε επαφή με ένα τέτοιο άτομο έπρεπε να περιοριστεί για παρακολούθηση σε ένα νοσοκομείο πεδίου, όπου συνήθως αναφέρθηκαν ο υπερπληθυσμός, η κακή διατροφή και η υγιεινή.

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος προκάλεσε τελικά σπάνιες διαδηλώσεις στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις, επηρεάζοντας ενδεχομένως την απόφαση του κόμματος να χαλαρώσει γρήγορα τα αυστηρότερα μέτρα.

REUTERS/Tingshu Wang

Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα μια αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις μεγάλες πόλεις και προετοιμάζεται για περαιτέρω εξάπλωση σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές με την έναρξη της ταξιδιωτικής βιασύνης του Σεληνιακού Νέου Έτους, που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Ενώ οι διεθνείς πτήσεις εξακολουθούν να είναι μειωμένες, οι αρχές λένε ότι αναμένουν ότι τα εγχώρια σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια θα διπλασιαστούν σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φέρνοντας τους συνολικούς αριθμούς κοντά σε εκείνους της περιόδου των διακοπών του 2019 πριν από το χτύπημα της πανδημίας.

Το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε την Παρασκευή τους ταξιδιώτες να μειώσουν τα ταξίδια και τις συγκεντρώσεις, ιδίως αν αφορούν ηλικιωμένους, εγκύους, μικρά παιδιά και άτομα με υποκείμενες παθήσεις.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλούνται επίσης να φορούν μάσκες και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία τους και την προσωπική τους υγιεινή, δήλωσε ο υφυπουργός Xu Chengguang στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα προχωρά με το σχέδιο να τερματίσει τις υποχρεωτικές καραντίνες για τους ανθρώπους που φθάνουν από το εξωτερικό, αρχής γενομένης από την Κυριακή.

Το Πεκίνο σκοπεύει επίσης να καταργήσει την απαίτηση για τους μαθητές στα σχολεία της πόλης να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 για να εισέλθουν στην αίθουσα διδασκαλίας, όταν τα μαθήματα ξαναρχίσουν στις 13 Φεβρουαρίου μετά τις διακοπές των εορτών. Ενώ τα σχολεία θα μπορούν να μεταφέρουν τα μαθήματα στο διαδίκτυο σε περίπτωση νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε το γραφείο εκπαίδευσης της πόλης σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο τερματισμός των μαζικών ελέγχων, ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός βασικών δεδομένων, όπως ο αριθμός των θανάτων, των μολύνσεων και των σοβαρών κρουσμάτων, και η πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις αλλού να θεσπίσουν απαιτήσεις για τη διενέργεια ελέγχων για τον ιό σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσης εκφράσει την ανησυχία του για την έλλειψη δεδομένων από την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ απαιτούν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα εντός 48 ωρών από την αναχώρηση.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δημοσιεύουν καθημερινά μια καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων, των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μόνο επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χρησιμοποιούν έναν πολύ στενό ορισμό των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID.

Οι αρχές λένε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση τερμάτισε τις υποχρεωτικές εξετάσεις και επέτρεψε στους ανθρώπους με ήπια συμπτώματα να εξετάζονται μόνοι τους και να αναρρώνουν στο σπίτι, δεν μπορεί πλέον να παρέχει πλήρης εικόνα της κατάστασης της τελευταίας επιδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC