Skip to main content

Το Ελ Σαλβαδόρ γυρίζει σελίδα: Ο χαμηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών «στην ιστορία του»

Φωτ. αρχείου

7,8 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Ο δείκτης ήταν στο 38 το 2019.

Η μάχη κατά των «μάρας», των συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα, φαίνεται να αποδίδει καρπούς στο Ελ Σαλβαδόρ. Το 2022 κατεγράφη ο χαμηλότερος δείκτης ανθρωποκτονιών «στην ιστορία της χώρας», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Ροδόλφο Ντελγάδο.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στη χώρα της κεντρικής Αμερικής υποχώρησε στις «7,8 ανά 100.000 κατοίκους», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Σαλβαδόρ Ροδόλφο Ντελγάδο υπερθεμάτισε, δηλώνοντας από την πλευρά του πως πρόκειται για το «χαμηλότερο μέγεθος στην ιστορία του Σαλβαδόρ». «Πρόκειται για μείωση που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η χώρα μας, όπου η κοινωνία είχε συνηθίσει (…) τη βία και τον θάνατο», πρόσθεσε με ικανοποίηση.

Το 2022, καταγράφηκαν 495 ανθρωποκτονίες, έναντι 1.147 την αμέσως προηγούμενη χρονιά (ή 18,1/100.000 κατοίκους).

Μπουκέλε: «Η πιο ασφαλής χώρα της Λατινικής Αμερικής»

Το 2019, όταν ο σημερινός πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε αναλάμβανε την εξουσία, ο δείκτης αυτός βρισκόταν στις 38 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές του υπουργείου. Ο πρόεδρος Μπουκέλε καυχήθηκε τον Δεκέμβριο πως η χώρα του πέρασε από το καθεστώς της πιο επικίνδυνης σε ολόκληρο τον κόσμο σε αυτό της «πιο ασφαλούς στη Λατινική Αμερική».

Για τον υπουργό Βιγιατόρο, η μείωση της βίας δεν χωράει καμιά αμφιβολία πως οφείλεται στον «πόλεμο κατά των συμμοριών» που διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Μπουκέλε, ο οποίος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Μαρτίου.

Η εκστρατεία αυτή, που επικρίνεται έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, οδήγησε στη σύλληψη και στην προφυλάκιση 60.000 και πλέον ανθρώπων που φέρονται να συνδέονται με τις «μάρας», κατά τους επίσημους αριθμούς.