Skip to main content

Nord Stream: Η Ρωσία επισκευάζει κρυφά τους αγωγούς;

REUTERS

Οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το κόστος επισκευής των αγωγών και αποκατάστασης της ροής φυσικού αερίου.

Δεν είναι ακόμη δημοσίως γνωστό ποιος ευθύνεται για την ανατίναξη των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream στη Βαλτική, αλλά φαίνεται ότι η Μόσχα κάνει προσπάθειες να επισκευαστούν, όσο γίνεται πιο, γράφουν οι New York Times.

Οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το κόστος επισκευής των αγωγών και αποκατάστασης της ροής φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι ΝΥTimes, επικαλούμενοι ανώνυμη πηγή. Η αρχική εκτίμηση κόστους ξεκινά από περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η εφημερίδα. Ρώσοι ειδικοί μελέτησαν επίσης πόσο καιρό οι κατεστραμμένοι σωλήνες μπορούν να αντέξουν στο αλμυρό νερό.

Η επίσημη ρωσική πλευρά δεν έχει αρνηθεί ότι εξετάζεται η επισκευή των αγωγών. «Οι ειδικοί που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα λένε ότι μια επισκευή είναι τεχνικά εφικτή, αλλά θα απαιτούσε χρόνο και χρήμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, είναι δύσκολο να πούμε πότε θα αποκατασταθεί αυτή η υποδομή και πόσο θα κοστίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Νόβακ είπε ότι το ακριβές κόστος και το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη γνωστά, επειδή οι  ειδικοί δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σχετικά με τις ζημιές. «Προς το παρόν, οι φορείς εκμετάλλευσης της Nord Stream AG και της Nord Stream 2 AG δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της έρευνας», δήλωσε ο Νόβακ.

Οι New York Times, από την άλλη, υποστηρίζουν πάντως  ότι η Ρωσία πρέπει να έχει δεδομένα μέσω σόναρ, που δεν είναι διαθέσιμα σε κανέναν άλλο.

Οι έρευνες, σύμφωνα με τους New York Times, εγείρουν το ερώτημα γιατί η Ρωσία να ξεκίνησε τις πανάκριβες επισκευές εάν είχε ανατινάξει η ίδια τους δικούς της αγωγούς. Η Washington Post επικαλέστηκε πρόσφατα ειδικούς που ισχυρίζονται ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Ρωσία ήταν ο δράστης.

Αλλά ακόμη και αν οι αγωγοί θα μπορούσαν να επισκευαστούν, νέα προβλήματα έχουν εμφανιστεί. Ο Καναδάς έχει ανακαλέσει την άρση των κυρώσεων που επέτρεπε σε εταιρεία του Μόντρεαλ να προμηθεύσει τουρμπίνες για τον αγωγό.

Ο Καναδάς έστειλε πάντως μια επισκευασμένη τουρμπίνα στη Μόσχα, που αρνήθηκε όμως να την δεχτεί και γι’ αυτό έχει αποθηκευτεί στη Γερμανία.