Skip to main content

Ιερουσαλήμ: Στο τέμενος Αλ Αξά ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ

REUTERS/Ammar Awad

Στο συγκρότημα επιτρέπεται μόνο η είσοδος μουσουλμάνων πιστών.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εισήλθε στο συγκρότημα που στεγάζει το τέμενος Αλ Αξά στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που αποτελεί ιερό τόπο τόσο για τους Εβραίους, όσο και για τους μουσουλμάνους.

Συγκεκριμένα, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ε εθεάθη να περιοδεύει στον χώρο την Τρίτη υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Στο συγκρότημα, που αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα και τον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, επιτρέπεται μόνο η είσοδος μουσουλμάνων πιστών.

Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του status quo, καθώς οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί ζητούν να χτιστεί ένας εβραϊκός ναός στην τοποθεσία πάνω από τα ερείπια στο τέμενος.

Η κίνηση του νέου υπουργού Ασφάλειας θα μπορούσε έτσι να προκαλέσει την αντίδραση των Παλαιστινίων που έχουν χαρακτηρίσει την πράξη ως «πρωτοφανή πρόκληση», σημειώνει το Al Jazeera. Η Ιερουσαλήμ μετατρέπεται άλλωστε συχνά σε εστία εντάσεων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, έχει προειδοποιήσει πως εάν ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ πραγματοποιούσε την  επίσκεψη, θα πυροδοτούσε κλιμάκωση της βίας.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά την εισβολή στο τέμενος Αλ Αξά από τον εξτρεμιστή υπουργό Μπεν-Γκβίρ και τη θεωρεί ως άνευ προηγουμένου πρόκληση και επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα, με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η νέα κυβέρνηση έχει χαρακτηριστεί ως η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ καθώς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Νετανιάχου έχει συμμαχήσει με κόμματα της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων Εβραίων.

naftemporiki.gr