Skip to main content

Ουχάν: Συνωστισμός μετά…φόβου στην αλλαγή του χρόνου, στην πόλη της πανδημίας

REUTERS/Tingshu Wang

Ανυπομονώ για τη νέα χρονιά, αλλά είμαι επίσης πολύ νευρική», λέει κάτοικος της πόλης, και αναρωτιέται «πότε θα τελειώσει εντελώς αυτή η επιδημία»

Με ευχές για υγεία, ελπίδα για το μέλλον  αλλά και φόβο χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης Ουχάν σήμερα το βράδυ για να μετρήσουν αντίστροφα για την έναρξη μιας νέας χρονιάς.

Πολλοί απελευθέρωσαν μπαλόνια στον ουρανό όταν τα ρολόγια έδειξαν μεσάνυχτα, σύμφωνα με την παράδοση στην πόλη της κεντρικής Κίνας όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από τρία χρόνια, και πολλοί τράβηξαν selfie με τους φίλους τους.

«Τον προηγούμενο χρόνο, ένιωσα ότι η Covid-19 ήταν πολύ σοβαρή και ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς μου νοσηλεύτηκαν», είπε στο Reuters ο Γουάνγκ, ένας 17χρονος μαθητής γυμνασίου της Ουχάν, από την όχθη του ποταμού λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

«Ελπίζω να είναι υγιείς τη νέα χρονιά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Ορισμένοι πήγαν για να γιορτάσουν καλοντυμένοι και σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν μάσκες καθώς η χώρα βλέπει ένα κύμα κρουσμάτων της νόσου επιταχύνεται μετά την κατάργηση των περιορισμών που έκτοτε έχει μολύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με θανάτους που υπολογίζονται πλέον σε 9.000 την ημέρα σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity.

«Φοβάμαι», είπε μια κυρία με το επώνυμο Ζιν, αναφερόμενη στην πιθανότητα να μολυνθεί εκ νέου με Covid-19.

«Ακόμα φοβόμουν όταν βγήκα απόψε, αλλά ήθελα απλώς να βγω, γιατί βγήκαν όλοι».

REUTERS/Tingshu Wang

Μεγάλος αριθμός αστυνομικών

Το πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και η Ζιν, που ήταν ασφυκτικά συνωστισμένο μπροστά από τον παλιό πύργο του ρολογιού στο τελωνείο Χάνκου της Ουχάν, παρακολουθούνταν από έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών, προσωπικού με πολιτικά ρούχα και άλλους εργαζόμενους ασφαλείας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του lockdown, βγαίνοντας σε δρόμους των πόλεων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουχάν. Μετά από αυτές τις διαδηλώσιες, η Κίνα εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική «μηδενικής Covid».

«Αυτοί οι περιορισμοί ίσχυαν για πάρα πολύ καιρό, οπότε ίσως οι άνθρωποι ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι», είπε ο 24χρονος κάτοικος της Ουχάν με το επώνυμο Τσεν, ο οποίος εργάζεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. «Είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που τα πράγματα ήταν ζωηρά και όλο ζωντάνια».

Μεγάφωνα από την αστυνομία

Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα σε διάφορες τοποθεσίες, για να μεταδώσει ένα σύντομο μήνυμα που έλεγε στους ανθρώπους να μην συναθροίζονται, σε κάτι που οι άνθρωποι φαινόταν να δίνουν ελάχιστη ή καθόλου προσοχή.

Ο κόσμος ήθελε απλώς να περάσει όμορφα.

«Ανυπομονώ για τη νέα χρονιά, αλλά είμαι επίσης πολύ νευρική», είπε η 37χρονη κάτοικος της Ουχάν, Λίλι Ζάο, η οποία εργάζεται ως νηπιαγωγός. «Αναρωτιέμαι πότε θα τελειώσει εντελώς αυτή η επιδημία».

Στη Σαγκάη, η οποία όπως και πολλές κινεζικές πόλεις το 2022 είχε τεθεί σε ένα μεγάλης διάρκειας lockdown, πολλοί συνωστίστηκαν στον παραποτάμιο πεζόδρομο, τον Μπουντ.

«Όλοι ταξιδέψαμε από την Τσενγκντού για να γιορτάσουμε στη Σαγκάη», είπε ο Ντα Ντάι, ένας 28χρονος στέλεχος σε επιχείρηση ψηφιακών μέσων που ταξίδεψε με δύο φίλους. «Έχουμε ήδη νοσήσει με Covid, οπότε τώρα νιώθουμε ότι είναι ασφαλές να διασκεδάσουμε».