Skip to main content

Φιλιππίνες: Στους 44 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Philippine Coast Guard/Handout via REUTERS

28 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται - 50.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε περιοχές των Φιλιππίνων από το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων κι έπειτα. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας οι νεκροί ανήλθαν στους 44 ενώ 28 ακόμη άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Κατά την ίδια πηγή, οι ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες εκτιμάται πως φθάνουν σε αξία τα 1,36 δισ. πέσος (22,9 εκατ. ευρώ).

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα (3η-5η Ιανουαρίου). «Δυστυχώς η βροχόπτωση συνεχίζεται» και «πρέπει να προσέχουμε και σε άλλες περιοχές» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις περιφέρειες Βισάγιας και Μιντανάο, όπου πλημμύρισαν ολόκληρες κοινότητες και αυτοκινητόδρομοι. Τα νερά των πλημμυρών έχουν υποχωρήσει, όμως οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται σποραδικά, προκαλώντας νέα προβλήματα.

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα σφοδρότερες, στο μέτρο που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP