Skip to main content

Ισραήλ: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου

REUTERS/Amir Cohen/Pool

Για να εξασφαλίσει αυτήν τη νέα θητεία, χρειάστηκε να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους ακροδεξιούς και υπερορθόδοξους συμμάχους του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην εξουσία επέστρεψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα, ύστερα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε σήμερα από τη Βουλή.

Για να εξασφαλίσει αυτήν τη νέα θητεία, χρειάστηκε να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους ακροδεξιούς και υπερορθόδοξους συμμάχους του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτές οι παραχωρήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν προκαλέσει κατακραυγή στις τάξεις της αντιπολίτευσης, επηρεάζουν βασικούς τομείς της δημόσιας και καθημερινής ζωής στο Ισραήλ – την άμυνα, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους υπουργούς και μερικές παραχωρήσεις που έγιναν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης – της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ:

  • Υπουργός Εξωτερικών: Έλι Κοέν

Ο πρώην υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Έλι Κοέν, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Στα μέσα του 2020, το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξομάλυνση των σχέσεών του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, στη συνέχεια με το Σουδάν και το Μαρόκο, στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ». Τον Ιανουάριο του 2021, ο 50χρονος Κοέν ηγήθηκε της πρώτης επίσημης αντιπροσωπείας με επικεφαλής Ισραηλινό υπουργό στο Χαρτούμ, στον απόηχο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο χωρών. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τη στιγμή που ο Νετανιάχου επιδιώκει να επεκτείνει τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» με τη Σαουδική Αραβία.

  • Υπουργός Άμυνας: Γιοάβ Γκαλάντ

Mέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, ο Γκάλαντ, 64 ετών, ξεκίνησε τη θητεία του στον στρατό ως βατραχάνθρωπος του Πολεμικού Ναυτικού και προοριζόταν να γίνει αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων το 2011, αλλά καταγγελίες ότι έκανε οικοδομικές εργασίες στο σπίτι του χωρίς να έχει λάβει άδεια, ακύρωσαν τα σχέδια.

  • Υπουργός Οικονομικών: Μπεζαλέλ Σμότριχ

Έποικος της Δυτικής Όχθης, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εκ περιτροπής με τον Αριέχ Ντέρι από το θρησκευτικό κόμμα Shas. Αφού προκάλεσε ανησυχία με δηλώσεις του ότι το Ισραήλ θα ευημερούσε αν ασπαζόταν τις αξίες της Βίβλου, ο Σμότριχ ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά. Ο Σμότριχ, 42 ετών, αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Στο παρελθόν, έχει προκαλέσει με δηλώσεις του κατά των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, έχει καταφερθεί εναντίον ακτιβιστών υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και έχει αποκαλέσει το δικαστικό σύστημα πολύ φιλελεύθερο. Τώρα υποστηρίζει ότι θα υπηρετήσει όλους τους Ισραηλινούς. Τα καθήκοντά του στο νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνουν έναν ρόλο στο υπουργείο Άμυνας που επιβλέπει τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, τους οποίους θέλει να επεκτείνει και, τελικά, να προσαρτηθούν από το Ισραήλ. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Μεταφορών.

  • Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας: Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ

Έποικος στη Δυτική Όχθη, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, ο Μπεν Γκβιρ εξασφάλισε ένα διευρυμένο υπουργικό χαρτοφυλάκιο ως αρμόδιος για την αστυνομία. Έχει δεσμευτεί να επικεντρωθεί στον νόμο και την τάξη για όλους τους πολίτες, αλλά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πιο χαλαρών κανονισμών για τη χρήση πυρών από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις ή ταραχές από Άραβες. Ο Μπεν Γκβιρ, 46 ετών, αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και υποστηρίζει τη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990. Στο παρελθόν ανήκε στην Kahane Chai, μια εβραϊκή μαχητική οργάνωση που συγκαταλέγεται στη μαύρη λίστα οργανώσεων στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχει αποκηρύξει ορισμένες απόψεις της Kahane. Το 2007, καταδικάστηκε για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους εναντίον των Αράβων και υποστήριξη στην τρομοκρατία. Είναι δικηγόρος.

  • Υπουργός Εσωτερικών και Υγείας: Αριέχ Ντέρι

Ο 63χρονος Ντέρι, ένας υπερορθόδοξος ραβίνος, είναι ο βετεράνος ηγέτης του Shas, που αντλεί υποστήριξη από θρησκευόμενους Εβραίους της Μέσης Ανατολής. Ο διορισμός του στη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου αμφισβητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, δεδομένης της καταδίκης του πέρσι για φορολογική απάτη, χωρίς όμως να καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Το 1999, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για δωροληψία. Επέστρεψε στην πολιτική το 2012. Με τη συμφωνία του για τον συνασπισμό, θα γίνει υπουργός Οικονομικών σε δύο χρόνια.

Το Shas, μαζί με ένα άλλο υπερορθόδοξο κόμμα, τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό της Τορά, έχει από καιρό εγείρει ανησυχίες μεταξύ των κοσμικών φιλελεύθερων, ζητώντας επιδόματα πρόνοιας και εξαιρέσεις στράτευσης για τους ψηφοφόρους του.

Οι παραχωρήσεις

Άμυνα και Ασφάλεια

  • Ο Σμότριχ γίνεται υπουργός αρμόδιος για την πολιτική διαχείριση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στο υπουργείο Άμυνας. Αυτό το μέτρο, που κατέστη δυνατό με την ψήφιση νόμου, ισοδυναμεί με έναν διαμοιρασμό αρμοδιοτήτων του υπουργού Άμυνας. Επικρίθηκε έντονα, ιδίως από τον πρώην υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος θεώρησε ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ.
  • Ψήφιση νόμου που επεκτείνει τις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, που μετονομάστηκε σε «Εθνική Ασφάλεια», υπό την ηγεσία του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Ο νόμος παρέχει ρητά στον υπουργό την εξουσία να κατευθύνει τη γενική πολιτική της αστυνομίας και να ορίζει τις «γενικές αρχές δράσης» της.
  • Ένα νομοσχέδιο για επιβολή της θανατικής ποινής για τρομοκράτες θα υποβληθεί στην Κνεσέτ πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023. Η θανατική ποινή για τρομοκράτες έχει ζητηθεί από καιρό από ορισμένους ακροδεξιούς βουλευτές, αλλά ποτέ δεν βρήκε αρκετή υποστήριξη για να γίνει νόμος.

Εποικισμός στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

  • Κυβερνητική απόφαση εντός 60 ημερών για αναγνώριση παράνομων φυλακίων, που συστάθηκαν χωρίς κυβερνητική έγκριση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Ψήφιση νόμου που θα καταστήσει τους Εβραίους κατοίκους της Δυτικής Όχθης εκτός αρμοδιότητας του στρατού
  • Ανάπτυξη δρόμων και υποδομών για εποίκους της Δυτικής Όχθης

Δικαιοσύνη

  • Ψήφιση νόμου που επιτρέπει σε ένα άτομο που έχει καταδικαστεί για αδίκημα αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση να αποκτήσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Αυτή η ψηφοφορία, που έγινε την Τρίτη, επέτρεψε στον Αριέχ Ντέρι, να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Υγείας και Εσωτερικών εκ περιτροπής με τον Σμότριχ, πόστα που είχε ζητήσει.

Σχέσεις κράτους και θρησκείας

  • Αλλαγές στον «Νόμο της Επιστροφής» θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Κνεσέτ για να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια για την απόκτηση της ισραηλινής ιθαγένειας
  • Ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει σε έναν πάροχο υπηρεσιών να αρνείται την παροχή υπηρεσιών για θρησκευτικούς λόγους
  • Ο προϋπολογισμός για τα Γιεσιβά (εβραϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα που επικεντρώνονται στη μελέτη της ραβινικής λογοτεχνίας, κυρίως του Ταλμούδ) θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στον κρατικό προϋπολογισμό, σε ένα κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων σέκελ
  • Ακύρωση των θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση
  • Να επιτρέπεται ο διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο χώρο

Εκπαίδευση

Δημιουργία θέσης αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για μια αρχή για την «εθνική εβραϊκή ταυτότητα», αρμόδια για εξωτερικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, υπό την ηγεσία του Αβί Μαόζ, αρχηγού του κόμματος Noam, γνωστού για τις θέσεις του κατά της ΛΟΑΤΚι+ κοινότητας