Skip to main content

Βρετανία: Για τους υπουργούς του Σούνακ, οι απεργοί κρατούν «όμηρο» την κυβέρνηση

REUTERS/Henry Nicholls

Αντέδρασαν τα συνδικάτα στις δηλώσεις του Μπεν Γουάλας. Συνεχίζονται οι απεργίες.

Η κυβέρνηση Σούνακ θεωρεί ότι οι απεργοί που ζητούν καλύτερους μισθούς για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής, την κρατούν όμηρο.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κρατηθούν «όμηροι» από απεργούς που ζητούν αύξηση μισθών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που πλήττει νοσοκομεία, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ την Πέμπτη, ο Γουάλας είπε ότι η επιστράτευση για να υποστηρίξει τους απεργούς εργαζομένους στα σύνορα στα βρετανικά αεροδρόμια ήταν «αρκετά αποτελεσματική» και «συνολικά δεν βλέπουμε καμία αναστάτωση στα ταξίδια των ανθρώπων».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αγωνίζεται να περιορίσει την αναταραχή σχετικά με συμφωνίες αμοιβών που αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες απεργίες σε πολλούς τομείς, με τον Δεκέμβριο να προβλέπεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη απώλεια εργάσιμων ημερών από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός το 1989.

«Δεν θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1970 όπου οι βαρόνοι των συνδικάτων νόμιζαν ότι διοικούσαν την κυβέρνηση», είπε ο Γουάλας. «Δεν θα μας ζητήσουν και λύτρα».

Η γραμμή προκάλεσε την οργή των συνδικάτων, με τη Γενική Γραμματέα του Unite, Σάρον Γκράχαμ, να αποκαλεί τα σχόλια του Γουάλας «παιδαριώδη».

«Η αλήθεια είναι ότι ο ληστρικός καπιταλισμός είναι αυτός που κρατά τη χώρα όμηρο», είπε η Γκράχαμ σε μια δήλωση. «Αυτή η κυβέρνηση προεδρεύει σε μια κατεστραμμένη οικονομία που λειτουργεί μόνο για τους πλούσιους και όχι για τους καθημερινούς ανθρώπους».