Skip to main content

Επιμένει το Κρεμλίνο: Το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τις προσαρτημένες περιοχές

Πού «κολλάει» η Μόσχα στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο ενός ειρηνευτικού σχεδίου επανήλθε την Τετάρτη το Κρεμλίνο, απορρίπτοντας το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την «ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Ουκρανός πρόεδρος όταν το παρουσίασε στα μέσα Νοεμβρίου απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανακήρυξε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τμήματα της επικράτειάς της τον Σεπτέμβριο έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και δυτικές χώρες. Η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρωσία θα εγκατέλειπε τόσο τις τέσσερις περιοχές τις οποίες λέει ότι έχει προσαρτήσει όσο και την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014.

Αναλυτικά, τα δέκα σημεία στο σχέδιο Ζελένσκι είναι:

1. Πυρηνική ασφάλεια.

2. Ασφάλεια τροφίμων.

3. Ενεργειακή ασφάλεια.

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

8. Αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος

9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

10. Καθορισμός του τέλους του πολέμου.

Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄επανάληψη ότι είναι ανοικτό σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει εκ μέρους του Κιέβου προθυμία να διαπραγματευθεί. Μάλιστα, προσφάτως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε και πάλι έτοιμος να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολεμική διαμάχη της Ουκρανίας.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται» υποστήριξε.

naftemporiki.gr