Skip to main content

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία»: 100 μέρες διαδηλώσεων στο Ιράν

REUTERS/Umit Bektas

Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στο Ιράν με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

100 μέρες συμπληρώθηκαν από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν κλονίσει το ιρανικό καθεστώς, καθώς έχουν λάβει αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 69 παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA). Δύο διαδηλωτές έχουν εκτελεστεί και τουλάχιστον 26 άλλοι αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, μετά από αυτό που η Διεθνής Αμνηστία αποκαλεί “εικονικές δίκες”.

Αν και πανεθνικές διαδηλώσεις έχουν σαρώσει το Ιράν και στο παρελθόν – μία φορά το 2017 που διήρκεσε μέχρι τις αρχές του 2018 και μία άλλη τον Νοέμβριο του 2019 – οι σημερινές διαδηλώσεις είναι μοναδικές, καθώς συμμετέχουν άνθρωποι από όλη την κοινωνία και οι γυναίκες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο υπό το σύνθημα “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”.

Η νέα γενιά στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων

Η γενιά Z του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των διαδηλώσεων, αψηφώντας τους αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και θέτοντας νέες τάσεις, όπως το κάψιμο μαντίλας.

Μια άλλη νέα τάση μεταξύ των νεαρών διαδηλωτών είναι το λεγόμενο “turban tossing”, δηλαδή να πλησιάζουν κρυφά πίσω από σιίτες μουσουλμάνους κληρικούς, να τους βγάζουν το τουρμπάνι και να τρέχουν μακριά.

Οι ιρανικές αρχές όχι μόνο έχουν καταστείλει τους διαδηλωτές, αλλά έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις σορούς όσων πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησης ή σκοτώθηκαν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να φιμώσουν τις οικογένειες των θυμάτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC