Skip to main content

Ουκρανία: Προβλέπεται μείωση 40% στη συγκομιδή σιτηρών

Η γεωργική βιομηχανία κλονίστηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η χώρα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Αρνητικές επιδράσεις εκτιμάται ότι θα έχει η ρωσική εισβολή και στη συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία, καθώς αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 40%. Αυτό σημείωσε η Εθνική Ένωση Σιτηρών στο τέλος της συγκομιδής.

Το 2021 η συγκομιδή σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τους 106 εκατ. τόνους. Ωστόσο, φέτος ο διευθυντής της Ένωσης εκτιμά ότι η συγκομιδή θα μειωθεί φτάνοντας τους 64-65 εκατ. τόνους, αποδίδοντας την μείωση αυτή στον πόλεμο.

Η γεωργική βιομηχανία κλονίστηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς η χώρα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο. Ο πόλεμος περιόρισε μια σειρά από δραστηριότητες σε αυτό τον τομέα, ενώ κρίσιμος ήταν και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εξαγωγές σιτηρών.

«Η κατοχή μέρους των περιοχών, οι εχθροπραξίες σε χωράφια, η καταστροφή των υποδομών» μείωσαν κατά «περίπου ένα τέταρτο» τη συνολική έκταση των χωραφιών που καλλιεργούσαν οι παραγωγοί σιτηρών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τόνισε ο διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Σιτηρών.

Ωστόσο, σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η υπογραφή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας τον Αύγουστο, με την οποία 580 πλοία που μετέφεραν 15 εκατ. τόνους σιτηρών κατάφεραν και απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP