Skip to main content

Μπλίνκεν: Συγχαίρει τον Νετανιάχου και ελπίζει ότι θα υπερασπιστεί «κοινές αξίες»

Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Η Ουάσιγκτον «θα ασχοληθεί και θα κρίνει τους εταίρους μας στο Ισραήλ με βάση τις πολιτικές που ακολουθούν, όχι τις προσωπικότητες που τυχαίνει να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη την Πέμπτη τον Ισραηλινό Μπενιαμίν Νετανιάχου για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζεται από τον διεθνή Τύπο ως η πλέον δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως έκλεισε συμφωνία για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ με τους εταίρους του, υπερορθόδοξα κόμματα και κόμματα της άκρας δεξιάς.

Παράλληλα, τον κάλεσε να δεσμευτεί στην υπεράσπιση κοινών «αξιών», ιδίως στον σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

«Θέλω να πω συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την ανακοίνωση του σχηματισμού νέας κυβέρνησης», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τα πιο ριζοσπαστικά μέλη της επόμενης κυβέρνησης, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον «θα ασχοληθεί και θα κρίνει τους εταίρους μας στο Ισραήλ με βάση τις πολιτικές που ακολουθούν, όχι τις προσωπικότητες που τυχαίνει να σχηματίσουν κυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Ουάσιγκτον συνηθίζει να έχει «πολύ ειλικρινείς συζητήσεις» για τις διαφωνίες της με το Ισραήλ διότι οι δύο χώρες έχουν σχέση «δυνατή σαν βράχο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών προκειμένου να εξασφαλιστούν εξίσου «ασφάλεια, ευκαιρίες, ευημερία και αξιοπρέπεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους». «Θα είμαστε ευτυχείς να εργαστούμε στο πλευρό του Ισραήλ για να προωθήσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες που βρίσκονται εδώ και καιρό στην καρδιά της σχέσης μας», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος είχε δύσκολες σχέσεις με τον προηγούμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το σχηματισμό κυβέρνησης που θα τον επαναφέρει στην εξουσία, μετά τις πέμπτες εκλογές στο Ισραήλ σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, είναι ο πολιτικός που έχει μείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ή άλλη πολιτικό από ιδρύσεως του ισραηλινού κράτους (1996-1999, 2009-2021).