Skip to main content

Σι σε Μεντβέντεφ: Η Κίνα προωθεί ενεργά την ειρήνη και τις συνομιλίες

Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool via REUTERS

Η Κίνα θέλει να δει να πραγματοποιούνται συνομιλίες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η χώρα του θα ήθελε να δει να γίνονται συνομιλίες για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Μεντβέντεφ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας και είχαν, κατά τον ίδιο, «ωφέλιμες συζητήσεις».

Ο Σι ξεκαθάρισε στον Μεντβέντεφ ότι η κυβέρνησή του «προωθεί ενεργά την ειρήνη και τις συνομιλίες», σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό China Central Television. «Η Κίνα ελπίζει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να παραμείνουν λογικά και συγκρατημένα, να διεξάγουν ολοκληρωμένες συνομιλίες και να επιλύουν τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια μέσω πολιτικών μεθόδων», είπε ο Σι. Το Πεκίνο εξακολουθεί να θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη δεσμών, πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ευρώπη, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα δεν έχει επικρίνει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποδίδοντας ευθύνες για τις ενέργειες της Μόσχας στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ενώ το Πεκίνο υπέγραψε το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, το οποίο ανέφερε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία», εξακολουθεί να μην αποκαλεί πόλεμο τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Πάντως, μετά το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, ο Σι προσπαθεί  να αποτρέψει την επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατηρεί το Bloomberg αναφέροντας δύο περιστατικά:

  • Τον Νοέμβριο, ο Σι δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Πεκίνου να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Αυτόν τον μήνα, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης.

naftemporiki.gr