Skip to main content

Ομόφωνη εισήγηση δίωξης του Τραμπ για υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο

REUTERS/Evelyn Hockstein

Η ιστορική παραπομπή της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να παραπεμφθεί ο Τραμπ για τέσσερα εγκλήματα.

Την ποινική δίωξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε ομόφωνα η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Η δίωξη του Τραμπ θα αφορά μεταξύ άλλων και την υποκίνηση εξέγερσης.

Η ιστορική πρόταση παραπομπής από την επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να παραπεμφθεί ο Τραμπ για τέσσερα εγκλήματα.

Η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δυο Ρεπουπλικανούς βουλευτές, οι οποίοι συνέστησαν και την δικαστική δίωξη για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η «κατηγορία» σχετικά με την παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αναφέρεται στην επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την μέρα στο Κογκρέσο.

Πού μπορεί να οδηγήσει η καταδίκη του Τραμπ

Εάν ο Τραμπ κατηγορηθεί και καταδικαστεί για εξέγερση, θεωρητικά θα μπορούσε να του απαγορευτεί να κατέχει ξανά ομοσπονδιακό αξίωμα βάσει της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2024.

Η επιτροπή συνέστησε επίσης τη Δευτέρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει και ενδεχομένως να ασκήσει δίωξη κατά του δικηγόρου του Τραμπ για το εκλογικό δίκαιο Τζον Ίστμαν για τον ρόλο του στην προώθηση ενός σχεδίου ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων. Η παραπομπή του Ίστμαν έγινε για τη φερόμενη παραβίαση δύο ποινικών νόμων: παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι παραπομπές της επιτροπής έρχονται μετά από σχεδόν 18 μήνες έρευνας, η οποία περιλάμβανε περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις μαρτύρων, κλητεύσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δημόσιες ακροάσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, CNBC