Skip to main content

Γερμανός στρατηγός: «Καπούτ»…από άρματα μάχης-To «απόλυτο φιάσκο» με τα 18 Puma

«Κατέρρευσαν» και τα 18 σύγχρονα οχήματα μάχης πεζικού σε άσκηση

«Κατέρρευσαν» και τα 18 σύγχρονα οχήματα μάχης πεζικού Puma, του γερμανικού στρατού, κατά τη διάρκεια άσκησης για την προετοιμασίας μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων της Μπούντεσβερ, για την ένταξή της στη δύναμη αντίδρασης “υψηλής ετοιμότητας” του ΝΑΤΟ, και τα 18 σύγχρονα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού δεν ανταποκρίθηκαν, προειδοποίησε ο υποστράτηγος Ρούπρεχτ φον Μπάτλερ, με email στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων τoυ Γερμανικού στρατού

Τα Puma παρουσίασαν δεκάδες δυσλειτουργίες, από ηλεκτρονικές βλάβες μέχρι “ελαττώματα του πυργίσκου”. Οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα από αυτά  αφού η καλωδίωσή του έπιασε φωτιά.

Το Spiegel που το αποκάλυψε κάνει λόγο για απόλυτο “φιάσκο”, αναφερόμενο στο περιεχόμενο του mail.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ κάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους στρατηγούς της τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κρίση.

Τα Puma  έχουν σχεδιαστεί για να μετακινούνται τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης και είναι εξοπλισμένα με μια ποικιλία οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροβόλου 30 χιλιοστών που μπορεί (τουλάχιστον θεωρητικά) να εκτοξεύει εκατοντάδες βολές ανά λεπτό.

Η ώρα των Marder

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων, η Μπούντεσβερ δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στον πρόδρομο του Puma, το Marder της δεκαετίας του 1970 – ένα από τα μοντέλα αρμάτων που η Ουκρανία επιθυμούσε διακαώς να αγοράσει από τη Γερμανία, αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε να πουλήσει.

Το κύριο άρμα μάχης της Γερμανίας, γνωστό ως Leopard II, έλαβε επίσης μέρος στις πρόσφατες ασκήσεις και είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις, ανέφερε ο στρατηγός. (Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επίσης μπλοκάρει τη μεταφορά των Leopard στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι και οι ΗΠΑ έχουν κρατηθεί μακριά από την αποστολή αρμάτων μάχης).

H Λάμπρεχτ σχολίασε το απόγευμα της Δευτέρας – περιγράφοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης για την κρίση:ω “Μέχρι να αποδειχθεί ότι το όχημα είναι ανθεκτικό, δεν θα υπάρξει δεύτερη παρτίδα. Η κριτική από το κοινοβούλιο είναι απολύτως δικαιολογημένη”, δήλωσε, θέτοντας σε αναμονή την προγραμματισμένη επαναπρομήθεια του οχήματος μάχης.

Ο Γιόχαν Βαντεφούλ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU, εξέφρασε την δυσαρέσκειά για την κατάσταση της Μπούντεσβερ. “Τα προβλήματα στα Puma ήταν επίσης γνωστά εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, τόσο η βιομηχανία όσο και ο στρατός ανέφεραν περισσότερο από ένα χρόνο πριν ότι τα βασικά προβλήματα έχουν όλα διορθωθεί”, δήλωσε ο Βαντεφούλ, στο POLITICO.

REUTERS/Lisi Niesner

«Περίγελος του ΝΑΤΟ»

Τα προβλήματα του εξοπλισμού της Μπούντεσβερ δεν είναι καινούργια. Πράγματι, ο άθλιος εξοπλισμός του γερμανικού στρατού τον έχει καταστήσει περίγελο του ΝΑΤΟ. Παρ’ όλα αυτά, η μάχη του στρατού με τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης υπογραμμίζει τη συστημική φύση των προβλημάτων.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο Σολτς διακήρυξε την νέα εποχή στη στρατηγική προοπτική της Γερμανίας μετά την βίαιη εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της γερμανικής στροφής, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα “ειδικό ταμείο” ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Μπούντεσβερ.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας για αμερικανικά μαχητικά F-35. Η παράδοση αυτού του εξοπλισμού αναμένεται σε βάθος ετών.

 naftemporiki.gr