Skip to main content

Μια εβδομάδα με πολλούς πονοκεφάλους για τον Ντόναλντ Τραμπ

REUTERS/Rachel Mummey/File Photo

Η εισβολή στο Καπιτώλιο και οι φορολογικές του υποθέσεις στο επίκεντρο των ερευνών.

Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια πρωτοσέλιδων σχετικά με διαμάχες, σκάνδαλα και πιθανά εγκλήματα που αφορούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η επόμενη εβδομάδα θα είναι από τις πιο σημαντικές.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ θα πραγματοποιήσει την τελευταία δημόσια συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν την πλειοψηφία το νέο έτος.

Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να συζητήσουν ποινική παραπομπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την εξέγερση και τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να μην αφήσει στην εξουσία, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου με τον όχλο να εισβάλει στο κτίριο. Το μεγαλύτερο θέμα είναι αν θα προτείνουμεν να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη ο ίδιος ο Τραμπ.

Την Τρίτη, η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής θα συνεδριάσει ιδιωτικά για να συζητήσει τι να κάνει με τα έξι χρόνια των φορολογικών δηλώσεων του πρώην πρέδρου.

Η επιτροπή θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά, κάτι που πιθανότατα θα γινόταν τις τελευταίες ημέρες του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.

Και την Τετάρτη, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την εισβολή, μαζί με συνεντεύξεις με μάρτυρες.

Συνολικά, αυτή η εβδομάδα θα φέρει στο προσκήνιο τόσο την άρνηση του κ. Τραμπ να παραχωρήσει την εξουσία όσο και το ζήτημα που περιφρουρούσε αυστηρά εδώ και δεκαετίες, το πραγματικό μέγεθος της προσωπικής του περιουσίας και τις πηγές εισοδήματός του.

«Ο Τραμπ πέρασε δεκαετίες αποφεύγοντας τη διαφάνεια και αποφεύγοντας τη λογοδοσία», είπε ο Τιμ Ο’ Μπράιαν, συγγραφέας του «TrumpNation: The Art of Being the Donald». «Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με πιθανές αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή και ποινικής παραπομπής. Όσο κι αν θέλει να υποβαθμίσει τη σημασία όλων αυτών, είναι σημαντικό».

Οποιαδήποτε δημόσια δημοσιοποίηση των φορολογικών του στοιχείων θα γινόταν καθώς ο κ. Τραμπ επιδιώκει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο, μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές έρευνες χωρίς την ασυλία που του έδωσε η προεδρία.

Σύμφωνα με τους New York Times, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τον λάθος χειρισμό των προεδρικών αρχείων και του απόρρητου υλικού από τον κ. Τραμπ και μένει να φανεί εάν αυτός ή οποιοσδήποτε γύρω του κατηγορείται για αυτήν την υπόθεση.

Το πόσες νέες πληροφορίες θα αποκαλυφθούν αυτή την εβδομάδα είναι ασαφές. Μετά από 1μιση χρόνο και σχεδόν δώδεκα δημόσιες ακροάσεις, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου χρησιμοποίησε μαρτυρίες και πληροφορίες από πάνω από 1.000 μάρτυρες για να παρουσιάσει τον κ. Τραμπ ως στο επίκεντρο μιας προσπάθειας να παραμείνει εξουσία και να ακυρώσει τα αποτελέσματα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξήγαγε ταυτόχρονη έρευνα, αλλά δεν συνεργάστηκε με τους ερευνητές του Κογκρέσου.

Η παραπομπή του Κογκρέσου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υποχρεώνει τους εισαγγελείς να ενεργήσουν. Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμβούλους του κ. Τραμπ ανησυχούν για το τι θα προτείνει η επιτροπή της Βουλής.

Ορισμένα από τα φορολογικά στοιχεία του κ. Τραμπ είναι ήδη στην κατοχή του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, ο προκάτοχος του οποίου, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, πέρασε χρόνια ερευνώντας τον κ. Τραμπ και την εταιρεία του.

Φορολογική απάτη εδώ και χρόνια;

Ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια πολιτική αγωγή που κατατέθηκε από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία έχει ισχυριστεί ότι ο πρώην πρόεδρος, τα παιδιά του και η εταιρεία του έχουν διαδεδομένη πρακτική απάτης εδώ και μια δεκαετία.

Οι New York Times ερεύνησαν επίσης τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από το 2020. Η έρευνα έδειξε ότι ο κ. Τραμπ δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για 11 από τα 18 χρόνια που εξέτασαν οι Times.

Ο κ. Τραμπ αντέδρασε με μανία σε αυτή την έρευνα. Και η πιθανότητα δημόσιας αποκάλυψης των φορολογικών του στοιχείων είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τον κ. Τραμπ, ο οποίος έχει φρουρήσει σκληρά την πραγματική του καθαρή περιουσία και τις πηγές του εισοδήματός του.

Για χρόνια πριν από το 2016, συνεργάτες στη Νέα Υόρκη προέβλεπαν ότι, δεν θα δήλωνε ποτέ γιατί θα έπρεπε να καταστήσει διαθέσιμες τις οικονομικές του πληροφορίες.

Πράγματι υπέβαλε μια ομοσπονδιακά απαιτούμενη προσωπική δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016 αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, στοιχεία που σχεδόν κάθε υποψήφιος παρείχε από την εποχή Νίξον. Οι ψηφοφόροι δεν είχαν την ικανότητα να αναλύσουν πού έπαιρνε κάποια από τα χρήματά του ο πλουσιότερος άνθρωπος που έχει υποβάλει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσα από αυτά έστελνε στην κυβέρνηση φόρους.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης το 2016, η Χίλαρι Κλίντον, αντίπαλός του τότε, σημείωσε τις σπάνιες φορές που ο κ. Τραμπ αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα κέρδη και τις πληρωμές φόρων του.

«Τα μόνα χρόνια που είδε ποτέ κανείς στοιχεία ήταν πριν καιρό όταν έπρεπε αναγκαστικά να τα παραδώσει στις κρατικές αρχές όταν προσπαθούσε να πάρει άδεια καζίνο και έδειξαν ότι δεν πλήρωνε κανέναν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος», είχε πει η Χίλαρι Κλίντον.

Ο κ. Τραμπ απάντησε: «Αυτό με κάνει έξυπνο».

Μέσα από μυριάδες έρευνες του Κογκρέσου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το εάν η εκστρατεία του το 2016 συνωμότησε με Ρώσους αξιωματούχους για να επηρεάσουν τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο κ. Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στις έρευνες, αποκαλώντας τις «κυνήγι μαγισσών».

Επί δεκαετίες επιμένει ότι είναι θύμα κάθε φορά που αντιμετωπίζει έλεγχο. Ο κ. Τραμπ είχε την ίδια απάντηση όταν η εταιρεία του καταδικάστηκε για 17 κατηγορίες φορολογικής απάτης και άλλες οικονομικές παρατυπίες.

Αλλά οι λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν μετά από αυτή την εβδομάδα είναι πιο σημαντικές, υποστήριξε ο κ. Ο’Μπράιεν, καθώς ο κ. Τραμπ ετοιμάζεται να προσελκύσει τους ψηφοφόρους για την τρίτη του εκλογή για την προεδρία.

«Υπάρχουν συνέπειες στη νομική πλευρά και στη φήμη και στις επιχειρηματικές συνέπειες στη φορολογική πλευρά», είπε ο κ. Ο’ Μπράιεν.

Πηγή: New York Times