Skip to main content

Οι «νεκροθάφτες» της Ευρώπης και οι απειλές του Κατάρ

REUTERS/Fadi Al-Assaad

Οι Καταριανοί εμφανίζονται οργισμένοι με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει την αναστολή όλων των εργασιών που σχετίζονται με το Κατάρ.

Λίγες ώρες πριν τον συναρπαστικό τελικό στο Μουντιάλ του Κατάρ και τον θρίαμβο της Αργεντινής, ανώτατοι διπλωμάτες του Εμιράτου αντί να τρέχουν για το γήπεδο, έστελναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα απειλητικό μήνυμα: «Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία την επιλεκτική καταδίκη της χώρας μας αυτή την εβδομάδα».

Οι ανακριβείς πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από τους εμπλεκόμενους στην έρευνα προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να διαστρεβλώσουν τις απόψεις των βουλευτών», τόνισε Καταριανός διπλωμάτης, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», προειδοποίησε χωρίς περιστροφές ο διπλωμάτης του Κατάρ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Θα μπορούσε η ξεκάθαρη αυτή απειλή του Κατάρ, το οποίο έχει συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σημάνει και κλείσιμο της στρόφιγγας;

Σε μια περίοδο, που η Ευρώπη διεξάγει έναν αγώνα δρόμου για να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της σε ολόκληρο τον πλανήτη; Σε αυτό το πλαίσιο, μια τέτοια κίνηση από το Κατάρ, θα «πάγωνε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την Ένωση.

Οι Καταριανοί εμφανίζονται οργισμένοι με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει την αναστολή όλων των εργασιών που σχετίζονται με το Κατάρ, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και την αεροπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του εμιράτου. Να αναβληθούν επίσης οι επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κατάρ, έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες.

Η Ντόχα πιστεύει ότι «η απόφαση να αποκλειστούν αποκλειστικά εκπρόσωποι ενός έθνους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν παραπλανηθεί σημαντικά. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι ενήργησαν με βάση την προκατάληψη κατά του Κατάρ», πρόσθεσε ο διπλωμάτης του Εμιράτου. Η απειλή του Κατάρ, είναι απλώς μια άλλη, αν και ωμή, υπενθύμιση για το  μπορεί να καταστραφεί η ίδια η ΕΕ, από τα «μέσα».

Η κατάθεση Καϊλή και το σύστημα Pegasus

Με κομμένη την ανάσα, οι Ευρωπαίοι περιμένουν τώρα την κατάθεση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, που θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη  ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο Βέλγιο. Το Συμβούλιο αναμένεται να κρίνει αν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση της.

Την ίδια ώρα, νέα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, αναφέρουν ότι η Καϊλή είχε συμφωνήσει με το λόμπι του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο να την βοηθήσει να αναδειχτεί στην αντιπροεδρία με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες της.

Όπως γράφει η La Repubblica, ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν αυτός που κατεύθυνε τη συμπεριφορά και τις ψήφους της ομάδας των Δημοκρατών και των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον όταν τα θέματα που αφορούσαν το Κατάρ ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης.

O Τζιόρτζι φέρεται να είχε επίσης εμπλοκή και στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές με το σύστημα Pegasus. Η κοινοβουλευτική έρευνα στην Ευρωβουλή για το Pegasus- το πρόγραμμα που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Nso- και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία χρησιμοποιείτο από το Μαρόκο για να κατασκοπεύει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε ότι Τζιόρτζι προσπάθησε να ματαιώσει την έρευνα, πληρώνοντας ευρωβουλευτές.

Όπως αποκάλυψαν βελγικές πηγές προσκείμενες στην έρευνα, οι δικαστές θεωρούν ότι ο Τζιόρτζι προσπάθησε να «βραχυκυκλώσει» τις έρευνες  για τον φάκελο Pegasus.

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Αλλά τη τελευταία μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη», γράφει η γερμανική εφημερίδα WDR. Η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει μάλιστα την Εύα Καϊλή ως «νεκροθάφτη της ΕΕ».

«Οι νεκροθάφτες της ΕΕ δεν έχουν πολιτικό στόχο. Δεν θέλουν να πολεμήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε είναι στόχος τους να βγάλουν την πατρίδα τους από την ΕΕ. Καθοδηγούμενοι από την απληστία για χρήματα, θέλουν μόνο ένα πράγμα: να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους στις Βρυξέλλες προς όφελός τους – μέχρι υπερβολής», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Διαστημόπλοιο άπληστων πολιτικών»

Σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα που ταρακούνησαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ήρθε και το Qatargate για να θεωρηθεί η ΕΕ ως ένα «διαστημόπλοιο άπληστων πολιτικών», γράφει η WDR. «Πολιτικοί, που δεν τους αρκούν οι πενταψήφιοι μηνιαίοι μισθοί και τα τεράστια προνόμια των Βρυξελλών, αλλά εκπορνεύονται πολιτικά, που είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα, όταν πελάτες όπως το Κατάρ, πληρώνουν καλά και μόνο σε μετρητά».

Οι άπληστοι ευρωβουλευτές καταστρέφουν επίσης έμμεσα τη φήμη όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Κάνοντας τους εθνικιστές, εχθρούς της Ενωμένης Ευρώπης να γελούν, ευχαριστημένοι: από το γερμανικό ακροδεξιό AfD μέχρι τη Μαρίν Λεπέν.

Αλλά και όλους όσοι περιφρονούν το κράτος δικαίου, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Όσο περισσότερο αποδυναμώνεται η ΕΕ μέσω διεφθαρμένων ανώτατων εκπροσώπων στις Βρυξέλλες, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Τώρα, ο κάθε Όρμπαν μπορεί να  λέει χαιρέκακα στις Βρυξέλλες: Καθαρίστε πρώτα τη δική σας αυλή.