Skip to main content

Βρετανία: «Φρένο» στις ροές παράτυπων μεταναστών από την Αλβανία

REUTERS/Toby Melville/File Photo

Την τελευταία διετία ο αριθμός των Αλβανών που φθάνουν στη Βρετανία διαπλέοντας τη Μάγχη καταγράφει ραγδαία άνοδο

Σε νέα συμφωνία με την Αλβανία για τον περιορισμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν με  μικρά σκάφη στη Βρετανία κατέληξε το Λονδίνο, στο πλαίσιο των μέτρων επιτάχυνσης της διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Την τελευταία διετία ο αριθμός των Αλβανών που φθάνουν στη χώρα διαπλέοντας τη Μάγχη καταγράφει ραγδαία άνοδο. Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν την πολυπληθέστερη ομάδα που φθάνει στη Βρετανία μέσω της συγκεκριμένης οδού.

Όπως ανέφερε ο Σούνακ, στις αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει νομοθεσία που θα απαγορεύει στους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη να παραμένουν στη Βρετανία. «Εάν εισέλθετε στο Ηνωμένο Βασίλειο παράτυπα, δεν θα πρέπει να μπορείτε να παραμείνετε εδώ» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα, πρόσθεσε, «θα τίθεστε υπό κράτηση και γρήγορα θα επιστρέφετε είτε στην πατρίδα σας είτε σε μια ασφαλή χώρα όπου θα εξεταστεί η αίτηση χορήγησης ασύλου».

Το ζήτημα των μεταναστών που φθάνουν σε μικρά σκάφη έχει αναχθεί σε σημαντικό πολιτικό ζήτημα για τη βρετανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα για περιοχές της εργατικής τάξης στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, όπου ορισμένοι κατηγορούν τους μετανάστες για τις δυσκολίες ανεύρεσης εργασίας και για την πίεση που ασκείται στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να νιώθουν οργή, καθώς βλέπουν αυτό που βλέπω κι εγώ, ότι αυτό απλά δεν είναι δίκαιο» υποστήριξε ο Σούνακ. «Δεν είναι σκληρό ή κακό να θέλει κανείς να κόψει τη θηλιά εγκληματικών συμμοριών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο…φτάνει πια».

Πηγή: Reuters