Skip to main content

Περού: Εκτεταμένες διαδηλώσεις – Αίτημα για επίσπευση των εκλογών

REUTERS/Alessandro Cinque

Η Μπολουάρτε ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπομπή του Καστίγιο από το Κογκρέσο και τη σύλληψή του.

Μπροστά στις εκτεταμένες διαδηλώσεις στο Περού, η νέα πρόεδρος της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, σε τηλεοπτικό διάγγελμά της ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στο Κογκρέσο αίτημα για την προώθηση των εκλογών.

Η Μπολουάρτε δήλωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι θα υποβάλει νομοσχέδιο για την επίσπευση των γενικών εκλογών κατά δύο χρόνια, για τον Απρίλιο του 2024.

Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ένας 15χρονος και ένας 18χρονος έχασαν τη ζωή τους «πιθανότητα από τραύματα πυροβολισμών» κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία την Κυριακή στην πόλη Ανταχουάγιαε, στην περιοχή Απουριμάκ των Άνδεων.

REUTERS/Sebastian Castaneda

Ο Baltazar Lantaron, κυβερνήτης της περιοχής Apurimac, δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Canal N ότι “έχουν αναφερθεί τέσσερις τραυματισμοί, που αντιμετωπίζονται στο κέντρο υγείας, τρεις από αυτούς [με τραύματα] στο τριχωτό της κεφαλής, με πολλαπλά τραύματα”.

Η πρόεδρος του Περού Μπολουάρτε παρουσιάζει το νέο της υπουργικό συμβούλιο φορώντας κόκκινες και λευκές ζώνες με φόντο σημαίες του Περού.

Εκλογές τώρα ζητούν οι διαδηλωτές

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους σε όλη τη χώρα την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων στη Λίμα, την πρωτεύουσα, όπου η αστυνομία των ΜΑΤ έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Οι διαμαρτυρίες που κλυδωνίζουν το Περού θερμαίνονται ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, προπύργια του Καστίγιο, πρώην δασκάλου και πολιτικού πρωτοεμφανιζόμενου από μια φτωχή ορεινή περιοχή των Άνδεων.

REUTERS/Sebastian Castaneda

Η Μπολουάρτε ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπομπή του Καστίγιο από το Κογκρέσο και τη σύλληψή του.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του Καστίγιο, ζητούν εδώ και μέρες να διεξαχθούν εκλογές στο Περού και όχι να επιτραπεί στην Μπολουάρτε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να λήξει επίσημα η θητεία του Καστίγιο το 2026. Ορισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να κλείσει το Κογκρέσο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian