Skip to main content

Δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν

WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ εκτελέστηκε δημόσια στην πόλη Ματσχάντ.

Το Ιράν πραγματοποίησε τη δεύτερη δημόσια εκτέλεση που συνδέεται με το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ εκτελέστηκε δημόσια στην πόλη Ματσχάντ, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν. Είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δυο μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο δικαστικό σύστημα Mizan, οι νεκροί ήταν «φοιτητές» που ανήκαν στη δύναμη Basij (είναι μία από τις πέντε δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης), που έχει αναπτυχθεί σε μεγάλες πόλεις, επιτίθεται και θέτει υπό κράτηση διαδηλωτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αντεπιτίθενται.

Η πρώτη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και τρεις μήνες,  πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τις δυτικές χώρες να εκφράζουν την καταδίκη τους.

Ο τρόπος που διεξάγονται οι δίκες έχουν επικριθεί διεθνώς επειδή δεν επιτρέπουν σε όσους δικάζονται να επιλέξουν τους δικηγόρους τους ή ακόμη και να δουν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους. Ακτιβιστές προειδοποιούν ότι και άλλοι θα μπορούσαν επίσης να καταδικαστούν σε θάνατο στο εγγύς μέλλον, αναφέροντας ότι περίπου δώδεκα άτομα έχουν μέχρι στιγμής καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου πέθανε στα χέρια της αστυνομίας ηθών η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε περίπου 160 πόλεις και στις 31 επαρχίες του Ιράν.

naftemporiki.gr