Skip to main content

EUMED-9: Η ενέργεια το επίκεντρο των συζητήσεων

Ένα δυναμικό πλαφόν έναντι ενός σταθερού στο φυσικό αέριο πρόταξε ο Πέδρο Σάντσεθ, οικοδεσπότης της συνόδου των εννέα χωρών της EUMED.

Στο Αλικάντε της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των εννέα χωρών της EUMED. Στο επίκεντρο της συνόδου τέθηκε η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, γεγονός που απασχόλησε τους ηγέτες των χωρών στις παρεμβάσεις τους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ – Ισπανός πρωθυπουργός – ως οικοδεσπότης της συνόδου σημείωσε μετά το πέρας της ότι οι ηγέτες συμφώνησαν από κοινού να προωθήσουν την υιοθέτηση ενός δυναμικού πλαφόν στο φυσικό αέριο έναντι ενός σταθερού.

«Θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε (η Ευρωπαϊκή Ένωση) να συμφωνήσει σε ένα δυναμικό και αποτελεσματικό ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ηγέτες δήλωσε ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με την ασφάλεια του ανεφοδιασμού και τη μείωση στην τιμή του αερίου, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από ομαδικές αγορές, καθώς και τεχνικά μέτρα. Με τη σειρά του τόνισε κι αυτός ότι επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Τα καίρια αυτά ζητήματα έθεσε στο προσκήνιο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για συμφωνία από την σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ.