Skip to main content

Κροατία: Από την 1η Ιανουαρίου στην εντάσσεται στο χώρο Σένγκεν

Goran Jakus/Adobe Stock

Δεν υπήρξε ομοφωνία για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν και της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 πρόκειται να ενταχθεί η Κροατία στο χώρο Σένγκεν, καθώς εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την απόφαση αυτή την ανακοίνωσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέσα από το Twitter προκειμένου να δηλώσει την ικανοποίηση για την διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις περιπτώσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, παρ’ όλο που η Επιτροπή αξιολόγησε πως οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.

Γιόχανσον – Σχοινάς: Ικανοποίηση για την ένταξη της Κροατίας

Από την μία πλευρά, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, αλλά από την άλλη απογοητεύτηκαν για την απόφαση που αφορούσε την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση των πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας», σημείωσε η Ι. Γιόχανσον, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν στη Σένγκεν πριν από τη λήξη της θητείας της τωρινής Επιτροπής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, με τη σειρά του τόνισε κι αυτός σε ανάρτησή του την ικανοποίησή του για την ένταξη της Κροατίας, αλλά επεσήμανε: «Οι ηγέτες συναντώνται την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός», μιλώντας για «ημέρα απογοήτευσης» λόγω της απόφασης που αφορά τις άλλες δυο χώρες.

Μπέρμποκ: «Κακή μέρα για την Ευρώπη» λόγω της μη ένταξης Ρουμανίας-Βουλγαρίας στη Σένγκεν

Ως «μια κακή μέρα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε η Αναλένα Μπέρμποκ την σημερινή ημέρα λόγω της ανακοίνωσης της απόφασης να μην ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. «Μέχρι την τελευταία στιγμή… παλέψαμε για να διασφαλίσουμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν δεκτές στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δουβλίνο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από λάθος σε ευρωπαϊκούς αλλά και γεωπολιτικούς όρους», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ