Skip to main content

Ν. Κορέα: Γιατί «κόβει» χρόνια από τους πολίτες

REUTERS/Heo Ran

Καταργείται η παραδοσιακή μέθοδος υπολογισμού της ηλικίας.

Οι βουλευτές της Νότιας Κορέας ενέκριναν ένα μέτρο που θα αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα υπολογίζει την ηλικία ενός ατόμου.

Ουσιαστικά καταργεί την παραδοσιακή μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας κάποιου που θεωρούσε ότι τα νεογέννητα είναι ενός έτους και υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα.

Οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι κάποιος είναι ενός έτους όταν γεννιέται και κάθε 1η Ιανουαρίου προστίθεται ένα έτος. Αυτή είναι η ηλικία που χρησιμοποιούν πιο συχνά στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.

Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό σύστημα για λόγους στρατολόγησης ή υπολογισμού της νόμιμης ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ και για κάπνισμα, στο οποίο η ηλικία κάποιου υπολογίζεται από το μηδέν στη γέννηση και την 1η Ιανουαρίου προστίθεται μία χρονιά.

Τερματίζοντας το κορεατικό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας, που έχει προκαλέσει σύγχυση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, οι περισσότεροι από τους πολίτες της Νότιας Κορέας πρόκειται να γίνουν νεότεροι κατά 1 ή 2 χρόνια στα επίσημα έγγραφα.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ επεδίωξε την αλλαγή όταν έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα φέτος και η κίνηση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο. Η κυβέρνησή του είπε ότι η κατάργηση του κορεατικού ηλικιακού συστήματος θα αποτρέψει τη σύγχυση στη διεκπεραίωση της ιατρικών και νομικών εγγράφων.

«Η αναθεώρηση έχει στόχο να περιορίσει το περιττό κοινωνικοοικονομικό κόστος που προκαλείται από νομικές και κοινωνικές διαμάχες καθώς συνεχίζει να υπάρχει σύγχυση λόγω των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού της ηλικίας», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Γου Σανγκ-μπουμ από το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας.