Skip to main content

Η Google πρέπει να διαγράψει τα αποτελέσματα αναζήτησης που σας αφορούν, εάν είναι ψευδή

Nicolas Bouvy/EPA

Οι ενάγοντες πρέπει να αποδείξουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με αυτούς είναι «προδήλως ανακριβείς».

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη μπορούν να ζητήσουν από την Google να διαγράψει τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με αυτούς, εάν αποδείξουν ότι οι πληροφορίες είναι «προδήλως ανακριβείς», αποφάσισε την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο διαχειριστές επενδύσεων ζήτησαν από την Google να παραπέμψει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης που έγινε με βάση τα ονόματά τους, η οποία παρείχε συνδέσμους προς ορισμένα άρθρα που επέκριναν το επενδυτικό μοντέλο αυτού του ομίλου. Λένε ότι αυτά τα άρθρα περιέχουν ανακριβείς ισχυρισμούς.

Η Google αρνήθηκε να συμμορφωθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε εάν οι πληροφορίες που περιέχονται στα άρθρα ήταν ακριβείς ή όχι.

Αλλά σε μια απόφαση την Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε την πόρτα στους διαχειριστές επενδύσεων που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν με επιτυχία το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ.

«Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη όταν, τουλάχιστον, ένα μέρος –που δεν είναι ήσσονος σημασίας– των πληροφοριών που βρίσκονται στο αναφερόμενο περιεχόμενο αποδεικνύεται ανακριβές», ανέφερε το δικαστήριο σε δελτίο τύπου που συνοδεύει την απόφαση.

Τα άτομα που θέλουν να καθαρίσουν ανακριβή αποτελέσματα από τις μηχανές αναζήτησης πρέπει να παρέχουν επαρκή απόδειξη ότι όσα λέγονται γι’ αυτούς είναι ψευδή.