Skip to main content

Τι φοβίζει τη Ρομπέρτα Μέτσολα;

Alexandros Michailidis / European Council / SOOC

«Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον «ολισθηρό δρόμο» του προστατευτισμού», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή της στο POLITICO

Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον «ολισθηρό δρόμο» του προστατευτισμού καθώς εισέρχεται σε μια βιομηχανική αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε συνέντευξή της στο POLITICO την Τετάρτη.

«Μπαίνουμε σε πόλεμο επιδοτήσεων; Ανησυχώ πολύ και φοβάμαι όταν βλέπω αύξηση των πρακτικών προστατευτισμού», είπε η κ. Μέτσολα, μιλώντας στο γκαλά για την παρουσίαση της κατάταξης του POLITICO με τους 28 ισχυρότερους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει αναστατωθεί με τις διατάξεις του γιγαντιαίου νόμου της Ουάσινγκτον για τη μείωση του πληθωρισμού, που παρέχει επιδοτήσεις και κίνητρα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στους εγχώριους τομείς πράσινης τεχνολογίας και ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ΕΕ φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει στους κατασκευαστές των ΗΠΑ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το πρόγραμμα επιδοτήσεων έχει οδηγήσει ακόμη και ορισμένους στην Ευρώπη να κατηγορήσουν την Ουάσιγκτον για κερδοσκοπία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Μέτσολα είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον «ολισθηρό δρόμο για το ποιος πηγαίνει στο τέρμα μιας κούρσας προστατευτισμού». Εκτίμησε πάντως ότι κάποιος βαθμός κρατικής παρεμβατικότητας είναι επίσης απαραίτητος για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αντίθετα, το μπλοκ θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο τηρώντας τις δημοκρατικές του αξίες και επιδιώκοντας την ατζέντα του για το κλίμα, είπε. «Θέλω να βλέπω την Ευρώπη να αγωνίζεται περισσότερο για τους κλιματικούς στόχους και πιστεύω ότι αυτό είναι ωφέλιμο – γιατί δεν είναι», είπε. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι ο τρόπος μας μπορεί να λειτουργήσει».

Η Μέτσολα ζήτησε επίσης μια πιο διορατική προσέγγιση στις σχέσεις με το Πεκίνο και άλλες χώρες της Ασίας, περιγράφοντας τη βιομηχανική εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα ως «οικονομικά τεράστια».

«Δεν έχουμε συνεργαστεί αρκετά με τους Ασιάτες εταίρους μας, τόσες πολλές εμπορικές συμφωνίες εξακολουθούν να εκκρεμούν στο τραπέζι. Πού βρισκόμαστε; Γιατί δεν κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και προτιμούμε να διαμαρτυρόμαστε;» διερωτήθηκε.

Καθώς η ΕΕ αναζητά περισσότερη χρηματοδότηση για να ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της ηπείρου, η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι η πλήρης αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ήταν ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια δεν θα καταστήσουν άχρηστο τον ιστορικό δανεισμό του μπλοκ COVID-19.

Εάν το 2023 αποτύχει να ανταποκριθεί στο να είναι «η χρονιά της ανταγωνιστικότητας» και της ανάκαμψης, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πρότεινε ότι η θητεία της για 2,5 χρόνια θα κυριαρχείται από κρίσεις.