Skip to main content

Βρετανία: Οι απεργίες, το μεγάλο πρόβλημα του Ρίσι Σούνακ

EUTERS/Henry Nicholls

Έτοιμοι για απεργίες οι εργαζόμενοι σε σιδηρόδρομο, νοσοκομεία και ταχυδρομείο

Ο Ρίσι Σούνακ αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: να αποτρέψει τις απεργίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα εν όψει των προγραμματισμένων τους απεργιών τα Χριστούγεννα.

Το πιο ισχυρό σιδηροδρομικό σωματείο της Βρετανίας, το RMT, ανέβασε τους τόνους τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τις 27 Δεκεμβρίου καθώς κλιμακώνεται η μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίες. Την Τρίτη, χιλιάδες μέλη του προσωπικού ασθενοφόρων δήλωσαν ότι θα κατευθυνθούν στις ουρές στις 21 Δεκεμβρίου.

Είναι απλώς η τελευταία απεργία σε μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων που συμφωνήθηκαν από τα συνδικάτα. Οι νοσοκόμες έχουν πει πως θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, ενώ οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι αποσύρονται σε μια κρίσιμη περίοδο για να πάρουν εορταστικές κάρτες και δώρα από την πόρτα.

Ωστόσο, οι υπουργοί δείχνουν ελάχιστη διάθεση να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να βελτιώσουν τις προσφορές αμοιβών – ενώ το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι είναι στο πλευρό τους, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τη σιδηροδρομική διαμάχη.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα κάλεσε τα συνδικάτα «να αναγνωρίσουν ότι έχουν ακόμη χρόνο να κάνουν πίσω και να μειώσουν μέρος των αναταραχών που έπονται», κάτι που «το κοινό και η κυβέρνηση θέλουν να δουν».

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, λένε όσοι παρακολουθούν την κοινή γνώμη – οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι ψηφοφόροι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να δώσουν στους κυβερνώντες Συντηρητικούς μια ακόμη ευκαιρία μετά από μήνες πολιτικού χάους που είδε τη χώρα να αλλάζει τρεις πρωθυπουργούς σε τρεις μήνες.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο σίγουρα βοηθάει στην έκρηξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ο πληθωρισμός όπως μετράται με τις τιμές καταναλωτή αυξήθηκε 11,1% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2022 και οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αντιμετωπίζουν πιέσεις τιμών καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατά τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε υψηλές τιμές.