Skip to main content

Γαλλία: Φάσκει και αντιφάσκει ο Μακρόν για τυχόν διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

REUTERS/Florion Goga/File Photo

«Μην τρομοκρατείστε, αλλά...»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι «παράλογο» να ανησυχούν οι Γάλλοι για τις διακοπές ρεύματος αυτόν το χειμώνα, καθώς επέμεινε ότι η χώρα θα ξεπεράσει το κρύο παρά την πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τους ανθρώπους. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό», είπε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.

Βέβαια ο Γάλλος πρόεδρος μάλλον πέφτει σε αντιφάσεις, διότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, συνέστησε μεν ψυχραιμία στους Γάλλους απέναντι σε πιθανές διακοπές ρεύματος, χωρίς όμως και να τις αποκλείει.

Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και την κρατική EDF να επανεκκινήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να αποφευχθούν διακοπές σε περίπτωση κρύου και αυξημένης ζήτησς.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν αρνήθηκε ότι ο κίνδυνος συνεχιζόμενων μπλακ άουτ οφειλόταν στην ανεπαρκή διαχείριση του προγράμματος επανεκκίνησης του πυρηνικού αντιδραστήρα της EDF.

«Πρώτα από όλα, ας είμαστε ξεκάθαροι: κανένας πανικός! Είναι θεμιτό για την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για τις ακραίες περιπτώσεις που θα σήμαιναν διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για λίγες ώρες την ημέρα εάν δεν είχαμε αρκετή ενέργεια», είπε ο Μακρόν.

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας δοκιμάζεται ήδη καθώς η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF σπεύδει να επαναφέρει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της σε λειτουργία μετά από προβλήματα διάβρωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από France24, CNBC, Reuters