Skip to main content

Η σκιώδης αστυνομία της Κίνας “αλωνίζει” στην Ευρώπη

210.000 Κινέζοι "πείστηκαν" να επιστρέψουν στην χώρα, μέσα σε μόλις ένα χρόνο

Οι Κινεζική ηγεσία τα αποκαλεί «σταθμούς εξυπηρέτησης» που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθούν τους Κινέζους πολίτες με γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η ανανέωση διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης.  Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.  Η οργάνωση Safeguard Defenders για τα δικαιώματα των πολιτών, με έδρα τη Μαδρίτη,  καταγγέλλει πως πρόκειται για «σκιώδη» αστυνομικά τμήματα, που  απλώνονται σε όλη την Ευρώπη,  με την Ιταλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό από ένα δίκτυο άνω των 100 σε όλο τον κόσμο.

Συμφωνία που έχει υπογράψει η Ρώμη με το Πεκίνο, το 2015 προβλέπει πρόγραμμα κοινών περιπολιών κινεζικής και Ιταλικής της αστυνομίας, π σε ιταλικές πόλεις για προσωρινά διαστήματα, δήθεν για να βοηθήσει τους Κινέζους τουρίστες.

Το Μιλάνο, αναφέρει ο Guardian, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τις κινεζικές αρχές δημόσιας ασφάλειας ως ευρωπαϊκό πεδίο δοκιμών  για την παρακολούθηση του κινεζικού πληθυσμού στο εξωτερικό και τον εξαναγκασμό των αντιφρονούντων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αυξάνονται

Το Safeguard Defenders η ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι 54 τέτοιοι σταθμοί φέρεται να υπήρχαν σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας έρευνες της αστυνομίας σε τουλάχιστον 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ομάδα για τα δικαιώματα των πολιτών δήλωσε ότι είχε εντοπίσει 48 επιπλέον σταθμούς, 11 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ιταλία. Άλλοι νέοι σταθμοί που εντοπίστηκαν ήταν στην Κροατία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Οι ιταλικοί σταθμοί βρίσκονται στη Ρώμη, το Μιλάνο, το Μπολζάνο, τη Βενετία, τη Φλωρεντία, το Πράτο – μια πόλη κοντά στη Φλωρεντία που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κινεζική κοινότητα στην Ιταλία – και τη Σικελία.

Η έρευνα που διεξήγαγε η Safeguard Defenders βασίστηκε σε δημόσιες κινεζικές δηλώσεις και δεδομένα και περιορίστηκε σε σταθμούς που ιδρύθηκαν από τις τοπικές κινεζικές αρχές δημόσιας ασφάλειας σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη κινεζική κοινότητα.

210.000 Κινέζοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν

Οι Safeguard Defenders ισχυρίστηκαν ότι ενώ οι σταθμοί δεν διοικούνταν άμεσα από το Πεκίνο, “ορισμένες δηλώσεις και πολιτικές αρχίζουν να δείχνουν μια σαφέστερη καθοδήγηση από την κεντρική κυβέρνηση.

Η ομάδα λέει ότι έχει αποδείξεις ότι ο εκφοβισμός  χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ιταλία, μεταξύ άλλων και εναντίον ενός εργάτη εργοστασίου που κατηγορείται για υπεξαίρεση και επέστρεψε στην Κίνα μετά από 13 χρόνια στην Ιταλία και εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη.

“Τον Απρίλιο είχαμε πληροφορίες ότι 210.000 άνθρωποι “πείστηκαν” να επιστρέψουν στην χώρα, μέσα σε μόλις ένα χρόνο”, δήλωσε η Laura Harth, διευθύντρια εκστρατείας της Safeguard Defenders.

Ορισμένοι από αυτούς που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα  ήταν στόχοι της επιχείρησης “Κυνήγι της αλεπούς”, μιας εκστρατείας που ξεκίνησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, φαινομενικά για να καταδιώξει διεφθαρμένους αξιωματούχους που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό.

Η Ιταλία, στην οποία ζουν 330.000 Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πιθανή επιρροή του Πεκίνου λόγω των μυριάδων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

naftemporiki.gr