Skip to main content

Sipri: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων στον κόσμο

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι πωλήσεις όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο πούλησαν περισσότερα βαρέα όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο για την ειρήνη Sipri.

Παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με την πανδημία, οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων συνέχισαν να αυξάνονται τη χρονιά πριν ακόμη από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμών στον κόσμο πούλησαν βαρέα όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες αξίας 592 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, που ισοδυναμεί με περίπου 570 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Sipri.

Αυτό σημαίνει μια αύξηση 1,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση ήταν υψηλότερη από το 2020, αλλά ήταν κάτω από τη μέση αύξηση τα τέσσερα χρόνια πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με το Sipri, μακράν οι περισσότερες πωλήσεις όπλων συνεχίζουν να προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι η μόνη περιοχή όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν. Οι 40 αμερικανικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα – συμπεριλαμβανομένων των πέντε κορυφαίων στην κατάταξη – αντιπροσωπεύουν συνολικά το 51% όλων των πωλήσεων όπλων μεταξύ των 100 κορυφαίων εταιρειών. Η Κίνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με το μερίδιό της να έχει αυξηθεί απότομα στο 18%, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία (6,8%) και τη Γαλλία (4,9%). Η Γερμανία έχει μερίδιο 1,6%.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατέλαβαν συνολικά 27 από τις 100 θέσεις με συνδυασμένες πωλήσεις 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 4,2% σε σύγκριση με το 2020.