Skip to main content

«Απογοήτευση» Ζελένσκι: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια «δεν είναι σοβαρή απόφαση»

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως το συγκεκριμένο ανώτατο όριο θα διογκώσει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

“Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη”, δήλωσε στην καθιερωμένη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  αναφερόμενος στην απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια.

Την συμφωνία υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η G7 και η Αυστραλία, ενώ το Κίεβο πρότεινε τιμή δύο φορές χαμηλότερη.

“Είναι μόνο θέμα χρόνου προτού χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία ούτως ή άλλως. Είναι κρίμα που θα χαθεί αυτός ο χρόνος”, τόνισε.

Η τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στα 65 δολάρια, μόλις πάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, υποδηλώνοντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Ο Αντριι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, δήλωσε νωρίτερα ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να οριστεί στα 30 δολάρια “για να καταστραφεί η οικονομία του εχθρού πιο γρήγορα”.

Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο κόσμος έδειξε αδυναμία θέτοντας ανώτατο όριο τα 60 δολάρια, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

“Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση εκείνων ακριβώς των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις”, δήλωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ