Skip to main content

Twitter: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ για την πολιτική παραπληροφόρησης

Reuters

«Υπάρχει ακόμη τεράστια δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς το Twitter θα πρέπει να εφαρμόσει διαφανείς πολιτικές».

Η απόφαση του Twitter να σταματήσει να επιβάλλει την πολιτική παραπληροφόρησης για τον COVID-19 έχει βάλει άλλον ένα πονοκέφαλο στον Έλον Μασκ.

«Κατά την άποψή μου, το Twitter βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε στο POLITICO η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αξιών και διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο κ. Μασκ φαίνεται να θέλει να τραβήξει όλη την προσοχή πάνω του», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Επιτροπής σχετικά με την απόφαση του Twitter να μην αφαιρέσει τις ψευδείς ειδήσεις που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία. «Νομίζω ότι κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών, επίσης με μια πρόσφατη απόφαση να μην αξιολογήσει την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον COVID».

Την Τετάρτη, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πραγματοποίησε μια βιντεοκλήση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter για να του πει ότι η εταιρεία του δεν ήταν έτοιμη για την επερχόμενη ανανέωση της εποπτείας περιεχομένου του μπλοκ, γνωστή ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Και οι δύο συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διενεργήσει ένα stress test στις αρχές του 2023 στα κεντρικά γραφεία της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Υπάρχει ακόμη τεράστια δουλειά που πρέπει να γίνει, καθώς το Twitter θα πρέπει να εφαρμόσει διαφανείς πολιτικές χρηστών, να ενισχύσει σημαντικά τη μετριοπάθεια του περιεχομένου και να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου, να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση με αποφασιστικότητα και να περιορίσει τη στοχευμένη διαφήμιση», σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής για τη κσυνομιλία ήση του Μπρετόν με τον Μασκ. Ο Γάλλος επίτροπος είπε επίσης ότι το Twitter χρειάζεται επαρκή προσωπική και τεχνική ικανότητα για να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους κανόνες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί την πρόοδό του.

Από την ανάληψη της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Μασκ τον Οκτώβριο, σχεδόν όλες οι ομάδες εποπτείας περιεχομένου και δημόσιας πολιτικής της εταιρείας είτε απολύθηκαν είτε αποχώρησαν από την εταιρεία.

Η ΕΕ και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι ο Μασκ δεν έχει πλέον αρκετό προσωπικό για να επιβάλει τους τρέχοντες και μελλοντικούς κανόνες περιεχομένου του μπλοκ.

Στον προβληματισμό των ρυθμιστικών αρχών έρχεται να προστεθεί και το ότι ότι αυτή η τελευταία κίνηση σχετικά με την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον COVID-19 είναι μια συνειδητή απόφαση του Μασκ – όχι μια παρενέργεια απολύσεων και παραιτήσεων που μπορούν να αντισταθμιστούν με νέους υπαλλήλους. Είναι άλλο ένα βήμα προς το να γίνει το Twitter καταφύγιο για «απολογητές της ελευθερίας του λόγου», καθώς ο γεννημένος στη Νότια Αφρική δισεκατομμυριούχος έχει επίσης επαναφέρει λογαριασμούς που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, παρά τη ρητορική, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επί του παρόντος λίγες εξουσίες για να αναγκάσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβει δράση κατά των παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία. Και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα τεθεί σε ισχύ μόνο στις αρχές του 2024 το αργότερο.

Το κύριο όχημα της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ο κώδικας πρακτικής, είναι εθελοντικός. Η παραπληροφόρηση για τον COVID-19 δεν είναι παράνομη στις περισσότερες περιπτώσεις, επομένως το Twitter δεν παραβαίνει τους ισχύοντες κανόνες του μπλοκ που ρυθμίζουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ωστόσο, η Γιούροβα, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ κατά των fake news στο διαδίκτυο, είπε ότι αναμένει από το Twitter να «σεβαστεί πλήρως τη νομοθεσία της ΕΕ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του» βάσει ενός Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, που υπεγράφη για πρώτη φορά το 2018 και ενημερώθηκε φέτος — συμπεριλαμβανομένης της αφιέρωσης πόρων και των αποτελεσμάτων αναφοράς για ψεύτικες ειδήσεις. «Το Twitter υπήρξε ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της παράνομης ρητορικής μίσους και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει», είπε.

Πριν από την αλλαγή της πολιτικής του για τον COVID-19, το Twitter είχε προηγουμένως αφαιρέσει οικειοθελώς περιεχόμενο και λογαριασμούς που δημοσίευαν «αποδεδειγμένα ψευδές ή παραπλανητικό» υλικό που θα μπορούσε να «οδηγήσει σε σημαντικό κίνδυνο βλάβης», συμπεριλαμβανομένων των προφίλ κατά της φοροδιαφυγής.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, το Twitter — μαζί με τα Meta, Alphabet και άλλα — δημοσίευε επίσης τακτικές ενημερώσεις εντός της ΕΕ σχετικά με τις ενέργειές του για την εξάλειψη των ψευδών στοιχείων COVID-19 από την πλατφόρμα του.