Skip to main content

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Σολτς

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία και κάλεσε τον Σολτς να αναθεωρήσει τη γερμανική πολιτική σε σχέση με την Ουκρανία.

Για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις ενέργειες της Δύσης στην Ουκρανία και κάλεσε τον Σολτς να αναθεωρήσει τη γερμανική πολιτική σε σχέση με την Ουκρανία. Πρόκειται για μια «καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που στέλνουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ως αποτέλεσμα όλων αυτών, καθώς και της συνολικής οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία, το Κίεβο συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά την ίδια την ιδέα των συνομιλιών». «Επιπλέον», είπε ο Πούτιν, «η Δύση ενθαρρύνει τους  Ουκρανούς, ακραίους εθνικιστές να διαπράξουν περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα κατά αμάχων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Πούτιν υπερασπίστηκε επίσης τις πρόσφατες μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της Ουκρανίας ως απάντηση στις «προκλήσεις του Κιέβου» εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας της Κριμαίας.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας συζήτησαν διάφορες πτυχές της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία. «Ο Πούτιν εξήγησε για άλλη μια φορά τις λεπτομέρειες για την προσέγγιση της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης», σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν και ο Σολτς είχαν την τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία στις 13 Σεπτεμβρίου.