Skip to main content

Γαλλία: Στην αστυνομία παραδίδουν οι πολίτες «ξεχασμένα» όπλα – οικογενειακά κειμήλια

Μέχρι χθες, 65.000 όπλα είχαν παραδοθεί μαζί με 1,6 εκατομμύριο σφαίρες και άλλα βλήματα.

Σε ειδικά σημεία παραλαβής της αστυνομίας σε όλη τη χώρα παραδίδουν αυτή την εβδομάδα τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας συλλογής πυροβόλων, συχνά οικογενειακών κειμηλίων, για τα οποία δεν υπάρχει νόμιμη άδεια.

Σημειώνεται ότι η οπλοκατοχή στη Γαλλία είναι πολύ πιο περιορισμένη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, και τα εγκλήματα με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά σπάνια, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των παράνομων όπλων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών αριθμούν περί τα έξι εκατομμύρια.

«Ήταν του πατέρα μου και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Δεν μου αρέσουν τα όπλα και αφού υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από αυτά, έρχεται η στιγμή που πρέπει να ξεφορτώνεται κάποιος τέτοια ενθύμια», λέει ο Λιονέλ από αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, όπου παρέδωσε τα όπλα του.

Τουφέκια, περίστροφα, πυρομαχικά, ακόμη και μαχαίρια και χειροβομβίδες, έχουν ήδη παραδοθεί σε 300 σημεία σημεία παραλαβής ανά τη Γαλλία από την έναρξη της εκστρατείας του υπουργείου Εσωτερικών στις 25 Νοεμβρίου.

Εκείνοι που παραδίδουν τα όπλα δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Μπορούν είτε να τα καταχωρίσουν είτε να τα αφήσουν στην αστυνομία. Μέχρι χθες, 65.000 όπλα είχαν παραδοθεί μαζί με 1,6 εκατομμύριο σφαίρες και άλλα βλήματα. Η εκστρατεία λήγει αύριο, Παρασκευή, και έπειτα τα όπλα που θα έχουν συλλεχθεί είτε θα δοθούν σε μουσεία είτε θα καταστραφούν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters