Skip to main content

Ο Λαβρόφ, η Ζαχάροβα και οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία

«Η υποδομή που δέχεται επίθεση είναι ζωτικής σημασίας για το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των εθνικιστικών ταγμάτων», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στόχων στην Ουκρανία, με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας να έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, και ενώ οι θερμοκρασίες πλέον είναι υπό το μηδέν.

Στις αιτιάσεις αυτές, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε, σε συνέντευξη Τύπου για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας την Πέμπτη και τόνισε ότι  Ρωσία χτυπά μόνο εκείνες τις εγκαταστάσεις υποδομής στην Ουκρανία που έχουν στρατιωτική σημασία.

«Η υποδομή που δέχεται επίθεση είναι ζωτικής σημασίας για το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των εθνικιστικών ταγμάτων», είπε ο Λαβρόφ όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS.

Όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τα χτυπήματα υψηλής ακρίβειας «θέτουν εκτός αποστολής ενεργειακές εγκαταστάσεις, από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και η παράδοση τεράστιας ποσότητας όπλων. Η Δύση αντλεί την Ουκρανία με αυτά τα όπλα για να χρησιμοποιηθούν για τη δολοφονία Ρώσων».

«Το Υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονές μας, όχι μόνο Ρώσοι, αλλά και Αμερικανοί, και στρατιωτικοί ειδικοί από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι από την αρχή, η στρατιωτική μας επιχείρηση διεξήχθη με τρόπο που ελαχιστοποιούσε τις αρνητικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές», κατέληξε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέρει το CNBC, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκονται «άμεσα» στον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει προτάσεις για μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στη σύγκρουση, αλλά «ποτέ» δεν ζήτησε διαπραγματεύσεις.

Είπε ότι η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με «θανάσιμα όπλα για να σκοτώσει Ρώσους» και ότι «εμπλέκεται άμεσα» στον πόλεμο παρέχοντας τέτοια όπλα και εκπαιδεύοντας στρατιωτικό προσωπικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε η Tass.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία είχε ζητήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να «αγοράσει χρόνο» στη σύγκρουση, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της.

Σε ξεχωριστή της δήλωση στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, πήγε ένα βήμα παραπέρα σχολιάζοντας την κριτική για τα χτυπήματα της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και δημοσίευσε ένα απόσπασμα από την ενημέρωση του πρώην εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, όπου δικαιολόγησε τα χτυπήματα της συμμαχίας στην ενεργειακή υποδομή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Γιοσέπ Μπορέλ και τους “κατοίκους” του Λευκού Οίκου, έτσι για τη μνήμη», έγραψε η κ. Ζαχάροβα.

«Σε μια ενημέρωση στις 25 Μαΐου 1999, όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στις ενεργειακές υποδομές, ο Σι είπε: “Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια, αυτές οι εγκαταστάσεις, οδηγούν τη στρατιωτική μηχανή του (πρώην Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς, γι’ αυτό είναι στόχος. Εναπόκειται σε αυτόν να αποφασίσει εάν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις γεννήτριες για τα νοσοκομεία του και τα σχολεία του ή τα εκπαιδευτικά του ιδρύματα – αν και όλα φαίνονται κλειστά – ή αν θέλει να τις χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τη στρατιωτική του μηχανή. Αν είναι πονοκέφαλος γι’ αυτόν, καλά, δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη θέλουμε να έχει τέτοιους πονοκεφάλους.”»

Όλες οι εξελίξεις του πολέμου εδώ