Skip to main content

Κομισιόν: Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι' αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία προτείνει η Κομισιόν, παράλληλα με σχέδιο για κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισεκ. ευρώ από τα χρήματα Ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει ακόμη στη δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1597857662753902592

Η ίδια προσθέτει πως η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα.

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό. Και μαζί μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το επιτύχουμε», δήλωσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ