Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο, CNN Portugal, αναφέρθηκε στο τι έλεγαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για το ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Τζόνσον είπε ότι η στάση των δυτικών χωρών διέφερε σημαντικά πριν η Μόσχα εξαπολύσει την ολομέτωπη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ξεχωρίζοντας τρεις κορυφαίες χώρες της ΕΕ, με δηλώσεις του οι οποίες είναι απίθανο να είναι ευπρόσδεκτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Αυτό το πράγμα ήταν ένα τεράστιο σοκ… μπορούσαμε να δούμε τις τακτικές ομάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται, αλλά οι διάφορες χώρες είχαν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις», δήλωσε ο Τζόνσον στον Richard Quest του CNN Portugal.
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Γαλλία «μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν» το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά επιθυμούσε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία θεωρούσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφή, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο, εάν τελείωνε το συντομότερο δυνατόν και η Ουκρανία παραδιδόταν» δήλωσε ο Τζόνσον, αποδίδοντας την προσέγγιση αυτή «σε κάθε είδους σημαντικούς οικονομικούς λόγους».
«Δεν μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, θεωρούσα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος θεώρησης. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον. Η Γερμανία επιδιώκει με ταχείς ρυθμούς να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η ιταλική κυβέρνηση, πρωθυπουργός της οποίας ήταν τότε ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε μια φορά ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την στάση των υπόλοιπων χωρών εξαιτίας της «τεράστιας» εξάρτησης της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τζόνσον, όλες οι χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία, παρέχοντας της συνεχή υποστήριξη. «Όλοι τους, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν είδαν ότι απλά δεν υπάρχουν επιλογές. Επειδή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με αυτόν τον τύπο» δήλωσε ο Τζόνσον αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τζόνσον είπε ότι αυτή ήταν μια «σημαντική στιγμή», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ τα πήγε περίφημα» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία από τότε.
«Μετά από όλες τις ανησυχίες μου … αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ΕΕ. Ήταν ενωμένοι. Οι κυρώσεις ήταν σκληρές», συνέχισε ο Τζόνσον.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο Ζελένσκι υπήρξε «αναμφίβολα εξαιρετικός» ως ηγέτης. «Είναι ένας πολύ γενναίος τύπος. Νομίζω ότι η ιστορία αυτής της σύγκρουσης θα ήταν εντελώς διαφορετική, εντελώς διαφορετική αν εκείνος δεν ήταν εκεί».
Πρόσθεσε ότι «αν η Ουκρανία επιλέξει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να το επιδιώξει. Και νομίζω ότι θα ήταν καλό για την Ουκρανία», θα την βοηθούσε να επιτύχει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στο μπλοκ νωρίτερα φέτος.
Πηγή: ΑΜΠΕ