Skip to main content

Ανωτατο Δικαστήριο: Όχι σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Reuters

Το δικαίωμα προκήρυξης δημοψηφίσματος ανήκει αποκλειστικά στο βρετανικό κοινοβούλιο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε το αίτημα για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, σπέρνοντας την απογοήτευση στο Εδιμβούργο.

«Το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρόμπερτ Ριντ. «Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε είτε να ενισχύσει είτε να αποδυναμώσει τη δημοκρατική νομιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και την κυριαρχία του βρετανικού κοινοβουλίου στη Σκωτία», είπε ο Ριντ.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζον εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση. «Ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον της χωρίς τη συγκατάθεση του Γουέστμίνστερ καταρρίπτει κάθε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως εθελοντικής συνεργασίας και ενισχύει την υπόθεση της ανεξαρτησίας», έγραψε στο Twitter η Στάρτζον.

Αρμόδιο το Βρετανικό κοινοβούλιο

Το δικαίωμα προκήρυξης δημοψηφίσματος ανήκει αποκλειστικά στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το δικαστήριο ακολουθεί έτσι τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει ξεκάθαρα ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζον είχε πάντως προαναγγείλει ότι θα αποδεχόταν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, το κόμμα SNP της Στάρτζον και οι Πράσινοι, που υποστηρίζουν επίσης την απόσπαση από το Λονδίνο, έχουν την πλειοψηφία.

Τον περασμένο  Ιούνιο, η Στάρτζον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στις 19 Οκτωβρίου 2023, με το επιχείρημα ότι  η πλειοψηφία στη Σκωτία είχε απορρίψει το Brexit και επιδιώκει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Οι Σκωτσέζοι είχαν καταψηφίσει με ποσοστό 55% το 2014 την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο δημοψήφισμα για το Brexit πάντως, το 62% των Σκωτσέζων είχαν ταχθεί κατά της αποχώρησης από την ΕΕ.

naftemporiki.gr